Er wordt met afschuw gereageerd op videobeelden uit China die vorige week zijn opgedoken op YouTube, het videoplatform van Google. In de video is te zien hoe honderden Turkse Oeigoeren naar zogenaamde concentratiekampen worden gebracht.

Het filmpje werd vorige week door een gebruiker op het videoplatform gepost. Daarop te zien: honderden mannen met kaalgeschoren hoofd, een blinddoek en gekleed in paarse uniformen. Allen zitten ze in rijtjes op hun knieën, wachtend op de politieagenten – die met dubbel zoveel lijken te zijn – die hen wegleiden.

In die concentratiekampen moeten de Turkse Oeigoeren propaganda opzeggen, liedjes zingen die president Xi Jinping en de Communistische Partij loven en Mandarijn leren spreken. Zij die zich verzetten, worden gestraft en gemarteld. Bij aankomst wordt hen verteld dat ze terug naar huis mogen keren eens ze het zogezegde opleidingsprogramma hebben afgerond. Maar aangezien er geen officiële procedure is, is niemand zeker wanneer ze precies kunnen vrijkomen.

Volgens Human Rights Watch (HRW) werden er reeds zo’n miljoen Oeigoerse moslims in het noordwesten van China opgesloten zonder proces.

Regeringspartij AKP en bondgenoot MHP stemden tegen motie ‘naar onderzoek over onderdrukking Turkse Oeigoeren’

Eerder dit jaar in juni werd in het Turkse parlement een motie (met betrekking tot de Oeigoeren) verworpen – van de nieuw opgerichte politieke partij IYI – door de regeringspartij AKP en de nationalistische MHP. Het voorstel had vooral de bedoeling om een onderzoek te voeren naar de onderdrukking van de Oeigoeren in China

Oppositiepartijen CHP, HDP en IYI Partij stemden voor de motie terwijl de AKP en MHP tegenstemden.

Bron: Telegraaf