De export van het traditionele Turkse dessert, baklava, heeft volgens het Turks Statistisch Instituut de waarde van $20 miljoen bereikt.

Baklavas worden naar 6 continenten en 45 landen geëxporteerd. De grootste economie van de wereld, de V.S., importeert de meeste baklavas volgens cijfers van het Statistisch Instituut. Turkije heeft in totaal ruim 1700 ton geëxporteerd sinds 2011.

De V.S. importeerde bijna 312 ton Turkse baklavas. Duitsland is tweede met zo’n 210 ton. Volgens Mehmet Yildirim, hoofd van de Baklava Producentenbond (Baktad), is de stijging in exportproductie voornamelijk te wijten aan succesvolle promotie en reclame.

“De beschermde status van baklava door de Europese Commissie heeft ook een positief effect gehad op de export”, zei Yildirim.

Het dessert was het eerste Turkse product die de felbegeerde beschermde status van de EU kreeg in 2013.

Provincie Gaziantep staat bekend om haar baklava

Typerend aan de Ottomaanse keuken is de baklava zoet en rijk aan laagjes gevuld met pistachenootjes en siroop. De zuidoostelijke provincie Gaziantep, zo’n 1000 km van Istanbul, staat bekend om haar baklavas en pistachenoten.

Volgens Baktad produceert Turkije ongeveer 950 ton baklava per dag. Turken eten jaarlijks gemiddeld 4,4 kg per persoon van het dessert. In de sector werken meer dan 60 000 mensen in 25 000 bedrijven. De jaarlijkse omzet bedraagt ongeveer $ 3 miljoen.

In de top 10 landen die de meeste baklava importeren behoren onder andere Zwitserland, Frankrijk, Saudie-Arabië, Australië, Rusland, Irak en Japan.

Sabah