Foto: Het strand van Ölüdeniz, Fethiye, Muğla. De ligstoelen en parasols zijn op zo’n manier geplaatst dat de sociale afstand bewaard wordt.

Reizen tijdens de coronacrisis kan lastig en beangstigend zijn, want er zijn heel wat bijkomende zaken om rekening mee te houden. Het is belangrijk om je op de hoogte te stellen van alle maatregelen die een reisbestemming neemt.

Zo is het altijd belangrijk om de nodige voorzorgen te nemen op het gebied van hygiëne en fysieke afstand. In Turkije bijvoorbeeld, zijn er verschillende coronamaatregelen genomen op elke plek waar het moeilijk is om drukte te vermijden, zoals luchthavens, openbaar vervoer en hotels.

Die maatregelen zijn cruciaal om het aantal besmettingen met COVID-19 onder controle te houden. Een bewijs dat de maatregel helpt, is een Chinese studie waarin een besmette man werd gevolgd die 23 anderen besmette op een slecht geventileerde bus.

De coronacrisis maakt dat reizen meer kans geeft op hoofdpijn dan op ontspanning. Wil je toch nog even ontspannen na een druk jaar en voordat het kouder wordt, let dan op volgende dingen om jezelf te beschermen tegen het virus.

Hayat Eve Sığar

Wie rond wil reizen in Turkije heeft een HES-code nodig: (Hayat Eve Sığar “leven doe je thuis”), een code van 10 cijfers gegenereerd door een app van het Turkse ministerie van volksgezondheid. Met die code kan je bewijzen dat je het virus niet hebt, dat je zelf niet besmettelijk bent of dat je geen contact had met een persoon met COVID-19.

Ze geeft je de toelating om tussen Turkse provincies te reizen. Reisbureaus en luchtvaartmaatschappijen laten je de code invullen voordat je je betaling kan afronden.

De HES-app kan je laten zien welke gebieden niet veilig zijn, en houdt bij of je met een besmette persoon in contact bent geweest.

Als je de app liever niet downloadt, kan je altijd een sms sturen naar het nummer 2023. Je stuurt dan HES, gevolgd door je voor- en familienaam, nationaliteit, identiteitskaartnummer en geboortedatum, telkens met 1 spatie ertussen. Turken kunnen ook inloggen op een digitaal platform van de overheid.

– Draag altijd een mondmasker tijdens de reis.

– Volg de specifieke regels van luchthavens en luchtvaartmaatschappijen, of de maatregelen van de Turkse spoorwegmaatschappij (TCDD).

– Reinig en ontsmet de oppervlaktes waarop je zit of die je aanraakt.

– Was of ontsmet je handen geregeld.

– Hoest of nies in je elleboog.

– Neem een ander mondmasker als het vorige nat wordt, of na 4 uur

– Kies indien mogelijk een zitplaats met frisse lucht, dus aan een raam.

– Vermijd indien mogelijk openbare toiletten.

Foto: vrouwen zitten te praten onder een parasol aan het strand, Antalya, 19 juni 2020.

Wie een hotel zoekt, kan zien of de gewenste plek een certificaat van veilig toerisme heeft ontvangen. Die lijst met 132 criteria moet reizigers aantonen dat het er veilig is om te komen. Zo moeten hotels voldoen aan een aantal maatregelen voor ze het certificaat kunnen krijgen.

Hotels moeten alle hygiënemaatregelen strikt toepassen, en er moeten affiches en diagrammen worden voorzien om de regels uit te leggen. Ze moeten aparte kamers voorzien om eventuele besmette personen in quarantaine te kunnen houden.

Er moeten ook voldoende beschermingsmateriaal en extra mondmaskers voorzien worden. Aan de receptie moet ontsmettende handgel voorzien worden. Gasten moeten verbaal en schriftelijk op de hoogte gebracht worden van de maatregelen die van toepassing zijn. Hotels mogen zelf beslissen welke maatregelen ze nemen als het gaat over het wegbrengen van bagage naar de kamers of andere diensten.

Om zoveel mogelijk fysiek contact te vermijden is het voor klanten aanbevolen om online of via bank- of creditkaart te betalen. Sleutelkaarten moeten regelmatig ontsmet worden.

Foto: een hotelmedewerker ontsmet een kamer, Edirne, 29 augustus 2020.

Op de kamers moeten apparaten als televisie, afstandsbediening of waterkoker ook geregeld ontsmet worden. Indien mogelijk moeten badkamers en keukens met wegwerpartikelen worden uitgerust.

Sommige hotels zorgen er ook voor dat kamers 2 tot 24 uur na een vorige gast leeg blijven. Alle zichtbare oppervlakten worden met stoom gereinigd. Veel hotels laten maar 2 tot 4 gasten tegelijk toe in een lift, terwijl knoppen en leuningen geregeld gereinigd worden. Er zijn ook hotels die dit anders aanpakken.

Ook eetruimten, zoals restaurants, dienen zich aan coronamaatregelen te houden. Het is cruciaal dat oppervlakten waarop voedsel wordt bereid, proper gehouden worden. Dat moet sowieso. Tafeltjes moeten op minstens 1,5 meter afstand van elkaar staan. Tussen stoelen moet minstens 1 meter afstand zijn. Ook hier moet elk voorwerp dat aangeraakt wordt, geregeld ontsmet zijn, voor en na een maaltijd. Zelfbediening of drankautomaten zijn niet toegestaan. Er is extra personeel om gasten te bedienen. Er is een glazen wand tussen de gasten en de ruimte waar voedsel wordt bereid. Personeel en klanten krijgen geregeld ontsmettende handgel.

Buitenzwembaden

Water van buitenzwembaden moet 1 tot 3 deeltjes chloor per miljoen bevatten. Voor binnenzwembaden ligt de bovengrens op 1,5 deeltjes per miljoen. Daar moet geregeld strikt op worden toegezien. Regelmatige ontsmetting geldt ook hier, voor douches, toiletten en kleedkamers, aan zwembad of strand. Ligstoelen en parasols moeten op 1,5 meter van elkaar staan. Bezoekers moeten de genomen maatregelen kunnen raadplegen.

Maatregelen voor sauna

Elke gast mag slechts 30 minuten in een sauna of een Turks bad blijven. Daarna moet de ruimte gereinigd worden en minstens 15 minuten leeg blijven. Er zijn hotels die deze diensten voorlopig niet meer aanbieden uit angst voor besmetting. Hotels die dit aanbod nog wel hebben, moeten bijhouden wie de ruimten gebruikt zodat ze de bezoekers kunnen waarschuwen als er een besmette persoon is geweest.

Net als overal moet ook hier ontsmettingsmiddel voorzien worden. In kuurplekken, sporthallen of fitnesscentra moet goede ventilatie zijn, met geavanceerde luchtfilters.

De luchtvochtigheid moet altijd in de gaten gehouden worden. Busjes shampoo of zeep of badhandschoenen mogen slechts voor eenmalig gebruik zijn. Regelmatige ontsmetting is ook hier belangrijk.

K.L.

(Bron: Sabah)