De van oorsprong Turkse Alper M. wordt door de bevolking van de Zuid-Duitse stad Reutlingen op handen gedragen sinds hij gisteren met zijn BMW een 21-jarige man uit Syrië omver reed die kort daarvoor met een hakmes een vrouw had gedood en vijf andere mensen verwondde. Hij wordt inmiddels de ‘held van Reutlingen’ genoemd. De politie zwakt die typering overigens af, omdat Alper de Syriër per ongeluk met zijn bolide zou hebben geraakt.

Alper (21) was na zijn werk in Reutlingen op weg naar huis en zou ’s avonds op vakantie gaan naar Turkije. Maar de man ontpopte zich eerst nog tot redder toen hij de asielzoeker wist te stoppen met zijn auto. De man uit Syrië liep met zijn machete (groot hakmes) door de stad en was helemaal buiten zinnen nadat hij een zwangere, 45-jarige Poolse vrouw had omgebracht en vijf anderen had verwond. Daarna sloeg hij met zijn steekwapen de ruiten van een auto in.

Pas toen Alper het gaspedaal van zijn BMW stevig intrapte, kwam het bloedbad ten einde. De man reed de Syriër omver, zodat hij kon worden ingerekend door de politie. Alper verkeerde na het bloederige incident in shock en moest korte tijd worden behandeld in het ziekenhuis.

Broer
Zijn broer Aykut verklaarde aan de Duise krant Bild dat Alper hem had verteld dat hij de auto met ingeslagen ruiten had opgemerkt en besefte dat er iets vreemds aan de hand was. Hij maakte met zijn BMW rechtsomkeerd en reed de vluchteling hard aan. ,,Als mijn broer dat niet had gedaan, waren er zeker meer slachtoffers gevallen”, verzekert Aykut.

De lokale politie stelt echter dat het ging om een ‘heel normaal verkeersongeval’. Commissaris Christian Wörner verklaarde aan Bild: ,,De dader liep toevallig voor zijn auto. Was dat niet het geval geweest, dan ging het om een gevaarlijke interventie omdat de man helemaal niets van de situatie af kon weten.”

Aangehouden
Toeval of niet, volgens Bild kon de dader pas na de aanrijding in de boeien worden geslagen. De vluchteling ligt nog op de intensive care. ,,Hij wordt momenteel niet verhoord en wordt bewaakt door de politie”, maakte een politiewoordvoerder vandaag bekend.

Volgens Duitse media werkten de dader en het slachtoffer in hetzelfde Turkse restaurant in het centrum van de stad, en kregen ze daar ruzie. Een medewerker van het restaurant vertelde aan de lokale krant Stuttgarter Zeitung dat de man anderhalf jaar geleden alleen aankwam in Duitsland. De asielzoeker was bekend bij de politie wegens verschillende geweldsmisdrijven. Er wordt niet uitgegaan van een terreuractie.

ad.nl