Een Turkse man, de 20-jarige Ömer Okkalı uit Kocaeli, is uitgenodigd door Dan Bilzerian, een zeer populair figuur op sociale media, om naar Amerika te komen. Bilzerian stortte 5000 dollar op de rekening van de jongeman om een vliegtuigticket naar Amerika te bekostigen. Okkalı zei dat hij als geschenken pişmaniye (Turkse suikerspin) en een sjaal van de voetbalploeg Kocaelispor gaat meebrengen.

Het instagramverhaal van de Turkse jongeman werd bekeken door Dan Bilzerian. Daarop stuurde hij een bericht naar Dan Bilzerian met de vraag of Bilzerian hem kon helpen naar Amerika te gaan. Bilzerian antwoordde snel en gaf aan dat hij hem graag zou helpen. Nog dezelfde dag ontving Okkalı 5000 dollar op zijn rekening en kocht een ticket naar New York.

“Ik kreeg 5000 dollar”

Okkalı kon naar eigen zeggen niet geloven dat Bilzerian zijn instagramverhaal had bekeken.

“Ik was in mijn bed op Instagram bezig. Ik had een verhaal gedeeld. Opeens zag ik dat Dan mijn verhaal had bekeken. ‘Mijn God, vanwaar komt dat opeens? Is hij misschien gehackt?’ vroeg ik mezelf af. Ik nam een screenshot om naar mijn vrienden te versturen. Mijn vrienden dachten eerst dat ik loog. Ik heb dan een verhaal gedeeld en Bilzerian getagd. Na een paar minuten kreeg ik een bericht. Ik werd heel zenuwachtig. Ik wist niet wat te doen. Maar een dergelijke opportuniteit stelt zich niet elke dag voor. Ik heb een tweede bericht gestuurd. Ik dacht dat er iets stonk aan dit zaakje. Maar ik kreeg snel een antwoord van hem. Hij gaf me een nummer.

Daarna kreeg ik een telefoontje uit New York. Een vrouw sprak me aan in het Engels, al heb ik niet veel zinnigs kunnen zeggen. Ik heb dan ‘Please speak Turkish’ gezegd. Ik heb nogal vreemde dingen gezegd. Het was echt gebroken Engels. De vrouw zei nog een paar dingen en hing op. Een kwartier later werd ik weer gebeld. Ik was heel zenuwachtig. Deze keer sprak de persoon aan de telefoon Turks. Hij legde me de situatie uit en gaf me een e-mailadres. Ze vroegen me om mijn gegevens door te sturen. Hoe vonden ze zo snel iemand die Turks kon spreken, vroeg ik me af. Ik was eerst aan het twijfelen. Ik wist niet zeker of dit allemaal wel echt was. Was het misschien een soort van oplichterij? Ik heb mijn IBAN-nummer en wat persoonlijke gegevens verstuurd naar het e-mailadres. Ik had schrik dat het fout ging aflopen. Maar nog dezelfde dag kreeg ik 5000 dollar op mijn rekening gestort,” zei hij.

“Mijn familie weet het nog niet”

Volgens Okkalı weet zijn familie nog niet dat hij naar Amerika gaat. “Mijn moeder en vader zijn nog niet op de hoogte. Ik had niet gedacht dat ik zo snel beroemd zou worden. Ik had niet verwacht dat deze gebeurtenis zich zo snel zou verspreiden in Turkije. Enkel mijn naaste vrienden waren op de hoogte. Een instagrampagina met 1000 volgers deelde het, maar ik dacht dat het daarbij zou blijven. Op één nacht wist heel Turkije er opeens van. Ik wil het allemaal vertellen aan mijn vader en moeder, maar ik weet nog niet hoe,” zei hij.

“Ik ga hem geschenken brengen”

“Mijn vrienden zijn erg verbaasd. Ik ga mijn tijd daar zo goed mogelijk besteden. Ik wil Izmit voorstellen aan de hele wereld. Ik ga aan Dan pişmaniye (Turkse suikerspin) en een sjaal van de voetbalploeg Kocaelispor cadeau doen. Zo gaat de hele wereld horen van onze pişmaniye en Kocaelispor,” zei hij.

Vliegticket van Ömer Okkalı

Milliyet

T.A.