De zware brand in de Laanbrugstraat in Schaarbeek, waarbij een Turkse vader Erdal K. vorige week woensdag vanop de tweede verdieping uit het raam sprong, blijkt aangestoken te zijn door zijn echtgenote Aysel T. De man werd zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis, maar overleed vrijdag aan zijn verwondingen. De vrouw stak een serie aanmaakblokjes aan, maar gaf later zichzelf aan bij de politie.

Het Turkse koppel zou volgens de Franstalige krant La Dernière Heure al geruime tijd relatieproblemen gehad hebben. Woensdag zou de boel na een zoveelste dispuut ontploft zijn. Aysel sloot haar man op en stak het appartement in brand. Meteen daarna bracht ze haar zoontje naar school om dan naar de luchthaven te trekken. Ze wou zo snel mogelijk naar Turkije vluchten, maar bedacht zich en gaf zich aan bij de politie. Het Parket van Brussel was gisteren, op vraag van de onderzoeksrechter, karig met commentaar. «De vrouw is inderdaad onder aanhoudingsmandaat geplaatst voor opzettelijke brandstichting», zegt woordvoerster Inge Van Wymersch.

“De vrouw zou niet kunnen verkroppen hebben dat haar man haar kind een dag eerder een oorveeg gegeven had”

Volgens getuigen uit de entourage van het koppel had de 44-jarige vrouw ‘s ochtends vroeg een serie aanmaakblokjes met elkaar verbonden, terwijl haar man nog lag te slapen. Alvorens ze de deur definitief achter zich dichtklapte, ging het vuur aan de lont en bezegelde ze het lot van haar man.

Naamloos.pngsssss

Wraak

Binnen politiekringen klinkt het dat de man de avond voordien de zoon van zijn vrouw, een kind uit een eerdere relatie, had gestraft en hem ook een oorveeg had verkocht. Aysel zou dit niet hebben kunnen verkroppen en broedde op wraak. Het was tijdens het blussen van het vuur al duidelijk voor de brandweer dat er kwaad opzet in het spel was. Er werd zelfs een brandhaard in de trappenhal gevonden. «Bij aankomst vonden onze ploegen het gebouw in lichterlaaie», klonk het bij de brandweer. «Het blussen duurde ruim een uur. Zeven mensen op andere verdiepingen werden uit de brandhaard gered, maar de man zat duidelijk als een rat in de val. Hij moest uiteindelijk zwaar verbrand uit het raam springen.» Terwijl haar man voor zijn leven vocht in het Gasthuisbergziekenhuis in Leuven, zocht Aysel,moeder van drie kinderen en grootmoeder, een uitweg naar Turkije. Om een nog onbekende reden, bedacht ze zich en belde ze aan bij haar dochter. Daar vertelde ze haar relaas, maar liet ze uitschijnen dat ze niets te maken had met de brandstichting. Ze trok op eigen verzoek naar de politie, waar ze uiteindelijk toch tot een bekentenis overging.

https://www.youtube.com/watch?v=jGDaJadmCoc

Het Laatste Nieuws