Het gerecht heeft in één dag twee belangrijke terreurverdachten ingerekend: Mohamed Abrini (31), wellicht de ‘man met het hoedje’, en Osama Krayem (23), voortvluchtig sinds de aanslag in de Brusselse metro. Die laatste liep tegen de lamp door een Facebookberichtje aan zijn broer in Zweden.

Mohamed Abrini
Mohamed Abrini

Mohamed Abrini — die als chauffeur van Salah Abdeslam al gezocht werd sinds de aanslagen in Parijs — werd vrijdagnamiddag samen met twee kompanen opgepakt in Anderlecht. De eerder op de dag in Laken gevatte Osama Krayem is dan weer de man die vlak voor de aanslag in metrostation Maalbeek gefilmd werd toen hij samen met terrorist Khalid El Bakraoui een ticket kocht én een identieke rugzak droeg. In tegenstelling tot El Bakraoui verliet hij echter de metro zonder zich te laten ontploffen.

2936671905
Osama Krayem

Sindsdien was hij spoorloos. Staatsveiligheid kon hem echter traceren na een tip van de Zweedse inlichtingendienst SÄPO. Die ontdekte dat Krayem contact had gelegd met zijn jongere broer. Dat zou via Facebook zijn gebeurd. Broer Anas werd in Zweden in de gaten gehouden omdat hij eveneens dweept met de jihad.

Bron: Nieuwsblad