ISTANBUL – Turkse soldaten die de Bosporusbrug in Istanbul bezet hielden als onderdeel van hun couppoging, hebben zich daar zaterdagmorgen overgegeven. Op tv-beelden is te zien hoe tientallen van hen met geheven handen in gelid van hun tanks weglopen.

De soldaten die gekleed waren in camouflage kwamen vanachter hun tanks gewandeld met hun handen boven hun hoofden. Dit werd live uitgezonden door tv-zenders. Volgens Anadolu Agency zijn er 50 soldaten gearresteerd. Parlementaire spreker Ismail Kahraman zei op zaterdag tijdens een noodvergadering in het parlement dat er 1374 pro-staatsgreep figuren aangehouden zijn in heel Turkije.

Ondertussen werd hoge admiraal Nejat Atilla Dermirhan, een prominent figuur in de mislukte staatsgreep, op zaterdag gearresteerd door de politie in de zuidelijke provincie Mersin. Commandant van de kustwacht, admiraal Hakan Ustun, werd ook geschorst van zijn functie na de mislukte poging. Op foto’s zijn aanhangers van president Erdogan te zien terwijl ze triomfantelijk en bejubelend op tanks springen die achtergelaten zijn door rebellerende soldaten.

Anderen probeerden over de brug te lopen die de hele nacht geblokkeerd waren. Ze schopten tegen achtergelaten helmen en beschermende kledij van opstandige soldaten. De brug was een van de eerste plaatsen die overgenomen werden door pro-staatsgreep soldaten in de eerste fase van de mislukte poging.

Sabah