John Crombez

De Nederlandse schrijfster en columniste Ebru Umar werd afgelopen zaterdagavond in Turkije opgepakt door de Turkse politie. De Vlaamse politiek veroordeelt die aanhouding unaniem, maar als je mandatarissen van Turkse origine vraagt naar hun mening over Erdogan, wordt het soms oorverdovend stil.

Zuhal Demir van N-VA en Meryem Almaci van Groen zeggen luidop dat België weerwerk moet bieden tegen de gang van zaken, maar veel verkozenen doen er liever het zwijgen toe, uit schrik voor negatieve reacties van de Turkse gemeenschap in België. Erdogan is ook hier erg populair.

Ahmet Koc
Ahmet Koc

Slechts één mandataris, Ahmet Koc van de sp.a, ondervoorzitter van de provincieraad Limburg, steunt Erdogan openlijk. Ahmet Koç is één van de weinige politici van Turkse origine die niet onder stoelen of banken steekt dat hij sympathiseert met de AKP. In 2014 had hij zelfs het logo van die partij op zijn Facebookpagina staan. Hij noemde Erdogan eerder de meest sociale bewindsman die Turkije in jaren gehad heeft. «Niemand heeft zoveel voor het onderwijs, de gezondheidszorg, de Koerden en de moslims gedaan als hij»

“Ahmet Koc heeft probleem”

“Die man heeft een probleem”, reageert partijvoorzitter John Crombez. De sp.a beslist vandaag hoe ze Koc zal aanpakken. «Als hij hoort van de Erdogan-sympathieën van Ahmet Koç. «Dat is in strijd met het partijstandpunt. We beraden ons morgen over hoe we dit aanpakken.»

Bron: Nieuwsblad