Aan de meeste appels is niet veel bijzonders. Als je de schil verwijdert, is het vruchtvlees geel-wit en even gezond als onze moeders zeiden: ‘an apple a day keeps the docter away’. Maar de Posof appel uit Ardahan in het verre noordoosten van Turkije is anders, heel anders. Het vruchtvlees is net zo rood als de schil.

Omdat de Posof appel alléén in Ardahan geteeld wordt, willen lokale telers en onderzoekers op basis van de geografische indicatie bescherming aanvragen. Daardoor wordt het voor de telers aantrekkelijker om de appel te telen. De Kamer van Handel & Industrie in Ardahan (ATSO) heeft inmiddels het aanvraagproces gestart en binnenkort wordt de aanvraag ingediend bij het Turkse Patenten en Merken Instituut TURKPATENT.

De verwachte groei van de teelt zou goed zijn voor de werkgelegenheid en economie in het verre district. De Posof appel zelf zou ook passen in een gezond en gevarieerd consumptiepatroon door het hoge gehalte anti-oxidanten, mineralen, proteïnen en amino- en foliumzuren. De Posof is perfect en kan in de nabije toekomst interessant worden voor Nederlandse AGF importeurs.

https://www.agroberichtenbuitenland.nl/actueel/nieuws/2018/10/23/posof-appel-ardahan