Het majestueuze klooster van Sümela, in de provincie Trabzon aan de Zwarte Zee, opent op 25 mei de deuren voor bezoekers. De restauratiewerken zijn afgerond.

Normaal moest een deel van het klooster al op 18 mei open gaan, maar dat werd uitgesteld wegens ongunstige weersomstandigheden. Dat vertelde Ali Ayvazoğlu, provinciaal directeur van het ministerie van Cultuur en Toerisme op 10 mei in een interview.

Het klooster ligt in het district Maçka in de provincie Trabzon. Het is een site met culturele en historische waarde en een belangrijke toeristische trekpleister. In 2000 werd het op de tijdelijke Werelderfgoedlijst van de UNESCO gezet.

Het klooster van Sümela staat ook bekend als de Maagd Maria. De restauratie ervan begon in februari 2016, aldus Ayvazoğlu.

Het is gebouwd op een steile rots op 1200 meter hoogte, in het nationaal park van Altındere. Sinds 15 augustus 2010 vinden er, na 88 jaar, weer erediensten plaats in het klooster, met toestemming van het ministerie van Cultuur en Toerisme.

De website van UNESCO omschrijft Sümela als een kloostercomplex, gebouwd op een steile helling boven de vallei van Altındere.

Hürriyet

S.V.R.