De antizionistische organisatie Neturei Karta verspreidde een bericht van steun en solidariteit met Palestina afgelopen dinsdag en bekritiseerde en veroordeelde tevens Israël wegens haar behandeling van Palestijnse burgers. Dat deed de groep tijdens een ontmoeting met Turks president Erdogan.

De orthodoxe Joodse groep geleid door rabbi Elahanan Beck had een ontmoeting met Erdogan, EU-minister Omer Celik en presidentieel woordvoerder Ibrahim Kalin in het Intercontintental Hotel. De ontmoeting duurde een half uur volgens bronnen.

Niet gunstig voor het Joodse volk

Elahanan Beck, de hoofdrabbijn van Neturei Karta, verklaarde: “Wij moeten beseffen en begrijpen dat het helpen van de staat Israël niet gunstig is voor het Joodse volk.”

Neturei Karta International brengt orthodoxe Joden samen die geloven dat de zionistische zaak en de creatie van een Israëlitische staat in het Midden-Oosten tegen de joodse religieuze leer zijn. Ze menen dat een dergelijke staat enkel gecreëerd kan worden door de Messias.

Steun voor Palestijnse groepen

De leden van de groep zijn gekend voor hun openlijk protest tegen Israël en steun voor Palestijnse groepen.

 “De zionisten zeggen dat ze een veilig land willen voor het joodse volk, dat ze Joden willen helpen. … Maar dit is niet waar. De gevaarlijkste plek voor het joodse volk vandaag, laat staan de Palestijnen maar zelfs voor Joden, is de staat Israël,” zei Beck.

 “Wij zijn tegen de staat Israël. Wij zijn tegen bezetters en wij willen vrede in de regio,” zei Beck. De ontmoeting komt er na internationale verontwaardiging tegen het Israëlische geweld tegen Palestijnen in Gaza.

62 Palestijnen gedood

Minstens 62 Palestijnen werden gedood en meer dan 2700 verwond door Israëlische troepen bij de grens van Gaza op maandag tijdens Palestijnse protesten om de Nakba te herdenken en de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te protesteren.

Sabah