Oefenmeester van Turkse Kracht voelt zich, zeker na 1-0 zege op Voorwaarts, ‘fantastisch thuis’ bij Turkse Kracht, club met kritische en emotionele achterban.

Trainer Jan Verheijen mag zich graag onderdompelen in dat typische sfeertje bijTurkse Kracht. Bij andere verenigingen waar hij werkte, werd na een overwinning André Hazes gedraaid. Op de Rielerenk in Deventer klinkt Turkse muziek, zingen de spelers in hun moerstaal overwinningsliederen en worden er geen gehaktballen gedraaid, maar is er verse kebab verkrijgbaar.

De oefenmeester uit Zwolle, ooit speler van Feyenoord, begeeft zich ‘als enige Nederlander’ te midden van een trots volk. De emotie is nooit ver weg, de scheids- of grensrechter moet het vaak ontgelden, maar zo gauw de drie punten in de tas zijn, breekt een feest(je) los.

12106954_161531667524951_2936966990107027414_n

Zo ook na de 1-0 overwinning op Voorwaarts. Terwijl in de kleedkamer wordt gedanst, gezongen en gesprongen, blikken Verheijen en aanvaller Murat Kilinç op een bankje naast het veld terug op de wedstrijd. Een duel waarin Turkse Kracht al veel eerder afstand had moeten nemen van de vleugellamme Twellonaren.

Voorwaarts is alleen de eerste twintig minuten gevaarlijk en krijgt in die fase een aantal kansen. Turkse Kracht komt in de zestiende minuut tegen de verhouding in op voorsprong. Spits Emre Akçagoz krijgt een uitgekiende steekpass vanaf links en schiet de bal bekeken in de korte hoek.

12341224_154113808278224_1611376582808539735_n

Kantelmoment

Het is het moment waarop de wedstrijd kantelt. De driemansvoorhoede vanTurkse Kracht krijgt twee handen vol kansen, maar Abdullah Kiliç, Emre Akçagoz en Murat Kilinç falen keer op keer. ,,In de eerste helft hadden wij de wedstrijd al moeten beslissen”, vindt ook Kilinç. ,,We hadden drie of vier treffers moeten maken.” Verheijen: ,,We wilden dit weekend zes punten pakken. Het zijn er vier geworden, na het 4-4 gelijkspel van zaterdag tegen Helios. We hebben in beide wedstrijden samen zestien zuivere kansen gehad. Die moeten normaliter goed zijn voor zes punten.”

Verheijen somt nog wat statistieken op. ,,We hebben dit seizoen in veertien wedstrijden voor gestaan en toch maar vijf keer gewonnen. We hebben twintig goals tegen gekregen uit standaardsituaties. En van de 35 gele kaarten die we hebben verzameld, zijn er een heleboel gegeven voor lullen. Als er emotie bij komt, is het hier snel gedaan met de discipline en organisatie. Op die twee facetten blijf ik dan ook hameren.”

Hoewel Turkse Kracht beschikt over spelers met veel individuele kwaliteit, is de ploeg als team kwetsbaar. Ziet ook verdediger Nino Wattimena van Voorwaarts. ,,Als je hier op voorsprong komt, kan zo’n wedstrijd heel anders lopen. Maar we hebben weinig kansen gecreëerd en waren niet goed in de duels. Dit was niet onze beste wedstrijd. We zitten als een tijdje in een dip.” Terwijl Wattimena met Voorwaarts afdruipt, is een Turks volksfeest in volle gang.