Vijftig procent van de Turkse bevolking heeft last van slaapstoornissen. Dat vertelde Fuat Özgen, een Turkse professor en voorzitter van de Turkish Sleep Medicine Society, tijdens de 19e editie van de National Sleep Medicine Congress in Istanbul.

Ongeveer tweehonderd gezondheidsdeskundigen nemen deel aan de vijfdaagse bijeenkomst in Istanbul. Tijdens de bijeenkomst worden meerdere vormen van slaapstoornissen in het breed besproken. Men treedt dieper in op vormen zoals overslapen en slapeloosheid, alsook bespreekt men de functies van bewegings- en ademhalingsstoornissen tijdens de slaap.

‘Slaapstoornissen leiden tot een verslechterde functionaliteit, toename aan lichamelijke en mentale ziektes, of belemmeringen tijdens de behandeling ervan’, zei Özgen.

Volgens de professor zijn er gevallen wanneer een tekort aan slaap gevolgen kan hebben op het hele lichaam. ‘Slaapstoornissen verergeren reeds bestaande ziektes’, vertelde de Turkse professor.

‘Mensen die geen last hebben van ziektes zullen door slaapstoornissen na een bepaalde tijd zowel mentale als lichamelijke ziektes ondervinden’, zei Özgen.

Fuat Özgen deelde mee dat mensen ongeveer een derde van hun leven slapen, en dat voldoende slaap vitaal is voor zowel fysisch als psychisch in orde te zijn.

Hurriyet

M.S.