Duitsland voert onderhandelingen met Ankara over maatregelen die het mogelijk moeten maken voor Duitse toeristen om tijdens de zomer naar Turkije te reizen.

Dat heeft een hooggeplaatste ambtenaar gezegd op 4 juni. Thomas Bareiss, de topman van het Duitse ministerie van Toerisme, hoopt dat de reisbeperkingen voor niet-EU-lidstaten, zoals Turkije, in de loop van de volgende weken opgeheven kunnen worden. Dat hangt uiteraard af van het verloop van de pandemie.

“We werken eraan om ook de reisbeperking voor derde landen stap voor stap op te heffen de komende weken,” zei hij in een interview met het Duitse persagentschap DPA.

“Ik zie geen reden om een negatief reisadvies te handhaven als het aantal besmettingen laag is, op voorwaarde dat er genoeg beschermingsmaatregelen genomen worden.”

De Duitse regering besliste eerder om de reisbeperkingen voor EU-lidstaten en partnerlanden op te heffen, in het kader van het normalisatieproces na de coronapandemie.

Vanaf 15 juni kunnen de Duitsers weer vrij naar de 26 andere EU-lidstaten reizen, en ook naar het VK, IJsland, Noorwegen en Liechtenstein. Dat zijn de vier andere landen die deel uitmaken van de Schengenzone, de zone met open grenzen binnen Europa.

Maar Berlijn zou wachten op de aanbevelingen van de Europese Commissie om een beslissing te nemen over de reisbeperkingen voor andere landen, had minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas gezegd.

De grootste Duitse touroperators hadden de regering al eerder opgeroepen om de reisbeperkingen voor bepaalde niet-EU-landen, zoals Turkije, die de coronapandemie succesvol doorstaan hebben, op te heffen.

Turkije is één van de populairste bestemmingen bij Duitse vakantiegangers. Vorig jaar kwamen er bijna 5 miljoen Duitse toeristen naar Turkije.

Bron: Hürriyet

S.V.R.