Foto: Een medewerker van Pegasus Airlines verwelkomt een toeriste op het vliegveld van Antalya

De meeste Europese landen zijn weer open voor toeristen, maar een citytrip naar Istanbul of een strandvakantie naar Antalya, dat zit er nog niet in. Voor Turkije geldt nog altijd code oranje. Waarom worden reizen naar Turkije nog steeds afgeraden?

Door het coronavirus was reizen een paar maanden onmogelijk. Voor alle landen stelde het ministerie van Buitenlandse Zaken code oranje in. Dat staat voor: alleen noodzakelijke reizen.

De afgelopen weken ging Europa steeds meer van slot: Frankrijk, Duitsland, Italië en veel andere EU-landen kregen code geel. Dat houdt in dat je moet opletten op veiligheidsrisico’s, maar dat je in principe weer mag reizen.

Turkije is een van de populairste bestemmingen voor Nederlanders: in 2016 was het land goed voor bijna een half miljoen vakanties. De corona-omstandigheden in het land zijn een stuk verbeterd. De lockdown in het land is opgeheven, er gaan weer vluchten en toeristen zijn welkom. Toch blijft Turkije nog altijd op code oranje staan.

Volgens het ministerie is dat omdat de reisadviezen stap voor stap worden versoepeld. Daarbij worden eerst de binnengrenzen van de EU en het Schengengebied weer geopend.

Dit gebied bestaat uit bijna alle Europese landen, die hebben afgesproken dat je vrij tussen de landen heen en weer mag reizen, zonder dat je een paspoort nodig hebt.

Van 22 landen in dit gebied is het reisadvies weer naar geel gegaan. Een aantal landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Zweden, blijven vanwege de corona-situatie nog oranje. Alle landen buiten de EU blijven voorlopig oranje, dus ook Turkije.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt de komende weken gekeken of het reisadvies ook voor andere landen versoepeld kan worden. Omdat de situatie van dag tot dag verandert, is nog niet te voorspellen wanneer dit daadwerkelijk gaat gebeuren.

“We kijken bijvoorbeeld naar de gezondheidssituatie en naar welke regels er in een land gelden,” zegt de woordvoerder. “Bovendien proberen we ook met andere EU-landen af te stemmen wat we doen en of de grenzen weer open kunnen.”

Ga je toch op vakantie naar Turkije, dan kan dat het zijn dat je verzekering niet geldig is. Ook haalt de Nederlandse overheid, als de situatie verslechtert en het land weer op slot gaat, je niet terug naar huis. Reis je via een reisorganisatie, dan is die organisatie verantwoordelijk om te zorgen dat je terug kan naar Nederland.

Bij aankomst in Turkije wordt je temperatuur gemeten en kan er, als je symptomen hebt, een verplichte coronatest worden afgenomen. Bij terugkomst in Nederland moet je een geldige gezondheidsverklaring bij je hebben. Ook moet je verplicht twee weken in thuisquarantaine.

Bron: RTL nieuws