De bouw van een moskee op het Taksimplein begon eerder deze week met een officiële ceremonie die bijgewoond werd door de burgemeester Kadir Topbaş.

De bouw was niet zonder controverse, zelfs zo dat het lange tijd een onderwerp was van een lange juridische strijd. Topbaş verklaarde op de openingsceremonie, dat er altijd nood geweest is aan een moskee in het populairste gedeelte van Istanbul.

Tolerant

“Het feit dat de moskee gelegen is nabij de Santa Maria Kerk, die beiden zijn gericht naar het Taksimplein, toont hoe tolerant onze stad is,” verklaarde hij. Hij haalde ook de discussies die in het verleden gevallen waren naar boven, over de bouw van de moskee aan het plein.

Het plan is niet nieuw, het heeft een geschiedenis die al tientallen jaren teruggaat. In 1983 werd een gelijk project voorgesteld, maar de Raad van State wees dit voorstel echter af, omdat ze tegen het algemeen belang zou ingaan.

Burgemeester 

In de jaren 90 was president Recep Tayyip Erdoğan, de burgemeester van Istanbul en hij verklaarde toen dat de bouw van de moskee wel in het algemeen belang kaderde.

Erdoğan herhaalde deze stelling opnieuw in een speech op 19 juli 2016, waarin hij verwoordde dat “het Taksimplein nog mooier zal worden in de toekomst”.

Bouwplannen

Verschillende bouwplannen werden uitgewerkt over de jaren heen voor de moskee op het Taksimplein. In juli 2015 had de Raad van State een beslissing vernietigd die voorzag in de opening van verschillende bouwprojecten, waaronder de bouw van de moskee nabij het Taksimplein.

Topbaş vertelde dat hij nooit had afgezien van de bouw van de moskee. Selim Dalaman, één van de architecten, vertelde dat de moskee gebouwd zal worden in een architectuurstijl die elementen zal hebben van het verleden en de toekomst.

Hurriyet