ANKARA – De  nieuwe Turkse premier Binali Yildirim wil de grondwet wijzigen en de zittende president meer macht geven. Yildirim noemde de grondwetswijziging zondag op een extra congres van de AK-partij in Ankara ,,een topprioriteit”. 

BInali Yildirim, de nieuwe premier van Turkije, neemt een selfie met zijn fans.
BInali Yildirim, de nieuwe premier van Turkije, neemt een selfie met zijn fans.

“De problemen van dit land en de liefde voor dit land zijn de verantwoordelijkheid van de president,” zei hij.

Dat zei Yildirim zondag op een extra congres van de AK-partij in Ankara, waar hij naar voren is geschoven als opvolger van de huidige partijleider en minister-president Ahmet Davutoglu. Yildirim, al jaren een bondgenoot van president Recep Tayyip Erdogan, is de enige kandidaat voor beide functies. Hij werd vandaag door zijn partij aangewezen als nieuwe voorzitter.

 

Een nieuwe grondwet geeft Erdogan executieve bevoegdheden en feitelijk alle macht, iets waar de president al geruime tijd op aanstuurt. Yildirim riep de Europese Unie verder op helderheid te verschaffen over het migratiebeleid. Hij kondigde aan door te gaan met het verbeteren van de democratie en de mensenrechten in Turkije, of het land zich nu wel of niet mag aansluiten bij de Europese Unie.

Yildirim, die lange tijd een succesvolle minister van Transport was, zei te blijven strijden tegen Daesh en tegen terroristen van de PKK in eigen land en in Syrië.

ANP