Het aantal traditionele winkels in Turkije is gedaald met maar liefst 32,5 percent sinds 2010. Reden: de ongecontroleerde expansie van grote supermarktketens. Dat zegt de voorzitter van de Confederatie voor Handelaars en Ambachtslui (TESK), Bendevi Palandöken, in een schriftelijke verklaring. Bendevi eist een nieuwe regelgeving die kleinhandelaars beschermt.

De voorzitter geeft aan dat 78.372 kleinhandelaars failliet gingen in diezelfde periode. “Er blijven nog zo een 162.000 winkels over. Supermarktketens kenden daarentegen een nationale groei van meer dan 178 percent.

Bendevi: “Artikel 173 van onze constitutie geeft aan dat handelaars en ambachtslui beschermd moeten worden. Shoppingcenters en grootwarenhuizen zijn slecht voor de toekomst van onze kleinhandelaars. Er moeten maatregelen genomen worden. Het is voor de kleinhandelaars onmogelijk te concurreren met de lage prijzen en het grote kapitaal van de grote ketens. Hun kapitaal en technologische innovatiekracht maakt het een onmogelijke en ongelijke strijd. Er moet een economisch beschermingsmechanisme worden ingebouwd in onze wetgeving.”

Bendevi voegt toe: men verwacht bovendien een stijging van 53 percent in het aandeel van de grote ketens tegen 2024 (wat neerkomt op 44.000 grootwarenhuizen). Dat zou het aandeel van de grootwarenhuizen in Turkije omhoog brengen tot 80 percent. Met andere woorden: meer dan de helft van alle kleinhandelaars zal verdwijnen.

Het enige deel van Turkije waar de grootwarenhuizen voorlopig nog niet zijn doorgedrongen zijn de kleine dorpen. Alhoewel Bendevi verwacht dat het niet lang zal duren vooraleer de grootwarenhuizen ook daar beginnen opduiken.

Sabah

K.V.