Foto: Antalya Airport

Tegen de zomervakantie moet het vaccinatiepaspoort, dat reizen binnen de Europa mogelijk moet maken, rond zijn. Dat heeft de Franse Europees commissaris Thierry Breton eerder aangekondigd.

Hieronder alvast 8 zaken waar je rekening mee moet houden als je wil reizen naar Turkije:

1. Negatieve COVID-19 test

Alle reizigers vanaf 6 jaar die in Turkije met het vliegtuig aankomen, moeten een negatieve COVID-19 test kunnen voorleggen. De test mag bij vertrek van de vlucht naar Turkije niet ouder zijn dan 72 uur.

Deze regeling is van kracht tot 14 april 2021. Mensen die over land of over zee naar Turkije reizen, moeten tot 15 april een negatieve COVID-19 test voorleggen die bij binnenkomst niet ouder dan 72 uur mag zijn.

2. Elektronisch invullen

Vanaf 14 maart moeten alle reizigers vanaf 6 jaar die in Turkije via lucht aankomen het “Formulier voor toegang tot Turkije” binnen 72 uur voor vertrek van de vlucht naar Turkije elektronisch invullen.

Dit geldt niet voor passagiers op doorreis. Iedereen die dit formulier invult, krijgt automatisch een persoonlijke HES-code toegewezen.

Türkiye’ye Giriş Formu

3. Quarantaine

Personen die gedurende hun verblijf in Turkije positief testen op COVID-19 of met een andere persoon die positief testte in contact komen, worden door de Turkse overheden tot quarantaine verplicht op de plaats waar men logeert. Indien men de quarantainemaatregelen niet respecteert, krijgt men een boete en zal de Turkse overheid een instelling aanwijzen waar de quarantaine doorgebracht moet worden.

4. HES-code

Om tot bepaalde openbare plaatsen toegang te verkrijgen, zoals winkelcentra, markten of restaurants, om in een hotel in te checken en om tussen Turkse steden per vliegtuig, trein of bus te reizen, moet men over een HES-code beschikken (“Hayat Eve Sığar“-applicatie). Deze code kan verkregen worden na aankomst op het Turkse grondgebied.

Verplichting een groende HES code (cfr. Corona-alert in België) voor te leggen voor elke vorm van openbaar vervoer voor alle anderen. Zelfs de Istanbulcard om stadsbussen/metro te nemen moet gelinkt worden aan de persoon die de kaart gebruikt en de HES code

5. Dragen van masker

Bovendien zijn buitenshuis het dragen van een masker en respect voor sociale afstand verplicht (op alle openbare plaatsen, in de straat, op het werk, in voertuigen met meer dan twee personen, enz.). In meeste provincies geldt elke dag een uitgaansverbod van 21.00 uur tot 05.00 uur.

6. Risicocategorieën

Daarnaast worden de provincies van het land ingedeeld in vier risicocategorieën: laag, gemiddeld, hoog en zeer hoog risico. De geldende maatregelen verschillen per categorie. De kaart met de categorie van elke provincie is te raadplegen op de website van het ministerie van Volksgezondheid.

7. Terugkeer

Na een verblijf in Turkije gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in quarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode.

8. Verenigd Koninkrijk of Denemarken

Reist u naar Turkije en bent u tijdens de 10 dagen voorafgaande aan uw reis in het Verenigd Koninkrijk of Denemarken geweest? Dan moet u na aankomst in Turkije 14 dagen in thuisquarantaine.

Bent u tijdens de 10 dagen voorafgaande aan uw reis naar Turkije in Zuid-Afrika of Brazilië geweest? Dan moet u na aankomst in Turkije 10 dagen in quarantaine. De lokale overheid bepaalt  waar u verblijft tijdens deze quarantaine.

Bron: Turkse media