Turks president Erdogan

De Turkse terrorismebestrijdingsoperaties in Noord-Syrië zullen spoedig in een volgende fase terechtkomen. Dat heeft president Recep Tayyip Erdoğan op 6 augustus gezegd.

“Het proces [in Noord-Syrië] dat we begonnen met de operaties Bescherming-Eufraat en Olijftak zal spoedig een volgende fase intreden,” zei Erdoğan op de 11de Ambassadeursconferentie.

De president heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat Turkije een offensief in Syrië voorbereidt tegen de YPG. Turkije beschouwt hen als een terroristische groepering, maar de VS heeft hen gesteund, omdat ze de belangrijkste bondgenoot waren in de strijd tegen Daesh/IS.

“Turkije heeft het recht om alles te elimineren wat haar nationale veiligheid bedreigt. Turkije zal zijn nationale belangen in Syrië zo veel als nodig beschermen, hetzij via dialoog, zachte dwang, dwingende diplomatieke instrumenten of realpolitik,” aldus Erdoğan.

Zo lang de “structuur”, waarbij haar bondgenoot zware wapens in stelling heeft aan haar zuidgrens, in stand wordt gehouden, zal Turkije zich niet veilig voelen, zegt de president. Hij verwijst daarmee naar de wapens die de Verenigde Staten heeft geleverd aan de YPG in Syrië.

Turkije verwacht dat er een veilige zone van 20 mijl (32 kilometer) breed gecreëerd wordt in Noord-Syrië. Daarnaast moet de YPG en de PYD (de politieke vleugel daarvan) volledig verdwijnen uit de regio. Turkije beschouwt de YPG als de Syrische tak van de PKK, die al 41 jaar lang op voet van oorlog leeft met de Turkse staat.

Volgens de president is Turkije vastbesloten om de PKK volledig te verwijderen van het Iraakse grondgebied.

Concrete stappen van de VS

“Wij verwachten dat de VS concrete stappen onderneemt voor de uitlevering van de leider van FETÖ aan Turkije en onmiddellijk stopt met het bewapenen van de terreurgroepen PKK/YPG.”

Aankoop S400 is “commercieel”, niet “strategisch”

Verder zei Erdoğan dat Turkije het Russische luchtafweersysteem S400 eerder uit “commercieel” dan uit “strategisch” oogpunt heeft gekocht. Hij heeft kritiek op de VS en de EU en noemt hen bevooroordeeld. Ze hebben namelijk andere NAVO-lidstaten, die vroeger de S300 gekocht hebben, niet op dezelfde manier behandeld.

De attitude van onze bondgenoten heeft ons gedwongen om het Russische luchtafweersysteem te kopen, zegt Erdoğan.

Turkije verwacht dat de VS, NAVO-bondgenoot en strategisch partner, zich als een ware bondgenoot gedraagt, zegt hij nog.

Geen bewijs

“Er is geen bewijs dat de S400 schadelijk zou zijn voor de F35 of voor de NAVO. Je moet elkaar niet ontgoochelen. Wij zijn niet de enige NAVO-lidstaat die in Rusland heeft gekocht. We willen niet dat dit op een crisis uitdraait.”

“Turkije heeft een commerciële beslissing genomen met het oog op haar nationale veiligheid. De ontoegeeflijkheid van onze bondgenoten heeft ons daartoe gebracht. Trumps uitspraak op de G20 dat Turkije oneerlijk behandeld is geweest, is de duidelijkste bevestiging daarvan.”

Erdoğan gelooft dat de Amerikaanse president Donald Trump de banden tussen beide landen niet zal laten stuklopen op het conflict over Ankara’s aankoop van de S400.

de S400

Vorige maand kwam de eerste lading onderdelen van de S400 toe in Turkije. Volgend jaar zou een tweede lading toekomen in Ankara. Daardoor is Washington ertoe overgegaan om Turkije uit te sluiten van het F35-programma, waarin het land zowel klant als producent was.

Bron: Hürriyet