Development Initiatives, een platform gebaseerd in het V.K. dat toezicht houdt op humanitaire hulp in de wereld, kondigde op maandag aan dat Turkije het meest geeft aan hulpbehoevenden in verhouding met haar bruto nationaal inkomen.

Het Globale Humanitaire Hulprapport toont ook aan dat de hulp aan Syrische vluchtelingen in het grondgebied van Turkije ervoor zorgde dat Turkije de tweede grootste bijdrage leverde vorig jaar. De Verenigde Staten leverden de grootste bijdrage aan internationale hulp, door een derde van alle donaties te geven. De rest van Europa volgden de V.S. en Turkije als grootste donateurs van 2015.

De humanitaire hulp van Turkije bereikte $ 3,2 miljard tegenover $ 1,6 miljard in 2014. Turkije werd voor de 3e keer achtereenvolgens 3e in het Globale Humanitaire Hulprapport. Turkije gaf de meeste humanitaire hulp in verhouding met haar bruto nationaal inkomen met 0,37%, Kuweit en de Verenigde Arabische Emiraten volgden met respectievelijk 0,33% en 0,25%.
Het rapport toont ook aan dat internationale humanitaire hulp vorig jaar $ 28 miljard bereikte tegenover $ 25,1 miljard in 2014. De humanitaire hulp van Turkije maakt 11% uit van de totale hulp.

AKP-regering

Onder de regeringen van de AKP groeiden de bijdragen van humanitaire hulp voor rampen en vluchtelingen. De inzet en bijdragen van Turkije zorgden ervoor dat het land voor de eerste keer ooit een Humanitaire Wereldtop organiseerde met de VN om humanitaire hulp te coördineren.
Sabah