Turkije vaardigde aanhoudingsbevelen uit voor 300  leden van de presidentiële garde na de mislukte staatsgreep van vorige week. 283 leden werden al aangehouden en naar het politiekantoor van Ankara gebracht.

Ondertussen annuleerde de Turkse regering 10.856 paspoorten “wegens het risico dat ze wegvluchten, inclusief bijna 10.000 officiële paspoorten”, waarvan de houders ofwel in hechtenis zijn ofwel op de vlucht, aldus de functionaris.

Turkije is begonnen met de herstructurering van haar staatsinstellingen en heeft veel functionarissen geschorst van hun diensten omdat ze betrokken zouden zijn met de mislukte coup. Op 15 juli probeerde een kleine militaire junta gelinkt aan de Gulen-beweging (FETÖ) de democratisch verkozen regering omver te werpen en een militaire noodtoestand uit te roepen.

De couppoging werd verijdeld door militaire troepen trouw aan de regering, de politiemachten en miljoenen democratisch gezinde Turkse burgers. 246 mensen, voornamelijk burgers, werden gedood door de opstandige soldaten en meer dan 2000 mensen raakten gewond.

Ook de oppositiepartijen in Turkije verenigden zich om de couppoging ten strengste te veroordelen en benadrukten het belang om de democratie en de rechtsstaat te bewaren in Turkije.

Sabah