Een recent onderzoek onder in Europa woonachtige Turken toont aan dat de culturele band met Turkije nog steeds sterk leeft, maar dat de meeste migranten geen plannen hebben om definitief terug te keren. Vooral in Nederland is de bereidheid om terug te keren opvallend laag.
Volgens Turkinfo werd het onderzoek uitgevoerd door het Amerikaans Centrum voor Vooruitgang, de Stichting voor Europese Progressieve Studies, de Maz van der Stoel Stichting en de Jean-Jaurès Stichting. De resultaten zijn gebaseerd op telefonische enquêtes met Turkse inwoners in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Nederland.
Nederlanders het minst geneigd tot terugkeer
Van de 425 Nederlandse deelnemers gaf 77,4% aan in Nederland te willen blijven. Slechts 22,6% overweegt een definitieve terugkeer naar Turkije. Daarmee is Nederland het land waar terugkeer het minst aantrekkelijk lijkt. In Duitsland wil 24% terugkeren, in Oostenrijk 27,3% en in Frankrijk 26,1%.
Sterke Turkse identiteit blijft overeind
Uit de enquête blijkt dat 72% van de ondervraagden zichzelf in de eerste plaats als “Turks” ziet. Slechts een minderheid voelt zich vooral verbonden met het land van verblijf. De culturele identiteit wordt dus in hoge mate behouden.
Voetbal en loyaliteit
Opvallend zijn ook de resultaten over voetbal. Bij een wedstrijd tussen Turkije en het woonland zou 76% Turkije steunen. Slechts 5% steunt dan het woonland, en 11% zegt beide teams te steunen. Wanneer het woonland tegen een ander land speelt (niet Turkije), kiest 79% dan wel voor het woonland.
Gemoed bij Turkije, leven in Europa
De studie toont aan dat Europese Turken hun emotionele en culturele band met Turkije behouden, maar praktisch hun leven in Europa vormgeven. Ondanks het hart dat deels in Turkije ligt, kiest de meerderheid bewust voor een toekomst in Europa.
Bron: En Son Haber