Links: printscreen via Youtube van een leerkracht Turks --- Rechts: Zuhal Demir (N-VA)

Eerder gaf staatssecretaris van Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) aan boos te zijn over een initiatief in Gent waarbij leerlingen naschoolse lessen Turks krijgen. Demir reageerde afwijzend op het initiatief in de media “hoe naïef en onwetend kan je zijn?”, zei ze in het Laatste Nieuws. “Wat Gent hier faciliteert, is gesubsidieerde anti-integratie”, reageerde Demir.

Haar pleidooi om het Turks af te schaffen in Gent stuitte op veel tegenwind onder andere op sociale media. Karel De Weerdt, fotoredacteur bij de Standaard, een Vlaamse dagkrant, bekritiseerde Demir en stelde haar de volgende vraag die onbeantwoord bleef: “Het Koerdisch instituut in Brussel geeft lessen in de Koerdische taal en cultuur. En in politiek. Moet dat ook gesloten worden?”.

Vader Demir gaf les in het Turks

Een andere sociale media gebruiker verweet Demir “een dubbele standaard” te hanteren. “Jouw vader gaf ook les in het Turks in Genk”, schrijft een gebruiker. De vader van Demir is afkomstig uit Tunceli, een provincie in het oosten van Turkije, en staat bekend voor het aantal hoogopgeleide mensen. Een politicus uit Genk en de voorzitter van een Turkse culturele vereniging bevestigen ook het verhaal. De vader was een leerkracht en gaf les in het Turks aan leerlingen.

Meertaligheid is een troef

MO* Magazine, een krant die zich richt op wereldnieuws en globalisering, reageerde ook met een opiniestuk op Demir. “Meertaligheid is een troef, ook als het om Turks gaat”

 

Een andere gebruiker Songul stelt zich ook vragen over de houding van Demir omtrent de Turkse lessen die volgens Demir de integratie zouden tegenwerken. “Ik heb die Turkse lessen ook gehad. Dat is normale bijscholing van de Turkse taal en cultuur! Als jij anti-Turks bent, dan is dit jouw probleem”, schrijft ze in een reactie.

Nils Vanbellingen bekritseert Demir ook via Twitter. “Volgens Demir ben ik dus een slecht voorbeeld voor integratie.”