Belgen van Turkse origine die in ons land geboren zijn, moeten kiezen welke nationaliteit ze aannemen. De dubbele nationaliteit is geen optie. Daarvoor pleit N-VA-Kamerlid Zuhal Demir in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. “Ik kan alleen maar vaststellen dat de integratie mislukt is.”

Demir, zelf van Turks-Koerdische origine, spreekt zich voor het eerst uit sinds de mislukte staatsgreep in Turkije van twee weken geleden. Die verhitte ook de gemoederen binnen de Turkse gemeenschap in ons land. Onder meer in de Limburgse gemeente Beringen kwamen heel wat Turkse Belgen op straat. Aanhangers van de Turkse president Erdogan raakten slaags met Gülenisten, die zelfs moesten onderduiken. “Ik heb gezwegen uit bezorgdheid voor mijn familie. De gemoederen in de gemeenschap laaien zo hoog op dat ik ervan schrik.”

“Belgen of Turken?”

Nu spreekt Demir dus wel, en haar analyse is keihard: “Ik kan alleen maar vaststellen dat de integratie mislukt is.” De N-VA-politica verduidelijkt dat ze het niet zozeer over de eerste generatie Turken in ons land heeft. “Maar wie zie je nu op straat komen? Dat zijn mensen van de tweede en derde generatie. Mensen die hier geboren zijn. Zijn dit Belgen of Turken?”

Stemmen

Demir reikt ook een oplossing aan: Turkse Belgen zullen moeten kiezen. “Nu hebben ze nog de dubbele nationaliteit, maar dat moeten we eens herbekijken. In Duitsland is die dubbele nationaliteit ook afgeschaft. Politici hebben een voorbeeldfunctie. Wel, ik roep onze politici van Turkse origine ook op om te kiezen.”

Zelf heeft Demir ook de dubbele nationaliteit. Het is dan ook niet eenvoudig die zomaar af te schaffen, erkent ze. “Daar word je nu mee geboren, je kunt niet eens kiezen. Dat je die dubbele nationaliteit automatisch krijgt, moet veranderen. In Duitsland zijn ze daar ook mee gestopt.”

Armeense kwestie

Demir haalt ook uit naar de andere politici van Turkse origine in ons land. “Toen in het parlement over de erkenning van de Armeense genocide werd gestemd, was ik ook de enige van Turkse origine die aanwezig was. De anderen durfden niet, uit schrik om stemmen te verliezen. Partijen als CD&V en sp.a gebruiken hun Turkse mandatarissen puur voor hun stemmen, vind ik.”

HLN