Kinderen dwingen om te trouwen kan geen religieuze of wetenschappelijke legitimiteit hebben zei het Presidium voor Godsdienstzaken (Diyanet) tijdens vorig vrijdaggebed.  

“Er is geen religieuze of wetenschappelijke legitimiteit, geen reden om een kind dat zich nog niet eens bewust is van zijn verantwoordelijkheid onder dwang te laten trouwen. Het is volledig onaanvaardbaar om te trouwen met een meisje dat nog niet de juiste leeftijd heeft bereikt, niet weet hoe ze een gezin moet bouwen of hoe ze een vrouw of moeder moet zijn,” klonk het tijdens de preek.

Profeet 

“Onze Profeet Mohammed (vrede zij met hem) zei dat de vrouw moet instemmen met een huwelijk, de belangrijkste beslissing van haar leven. Hij zei: ‘Laat uw dochters niet tegen hun zin trouwen.’ Dit voorbeeld is slechts één van de vele voorbeelden die de plaats, eer en waarde van vrouwen voor onze profeet laat zien,” klonk het.

Recente controverse

De preek is een reactie op de recente controverse die is ontstaan over de zogenaamde steun van Diyanet voor kinderhuwelijken.

Het “Woordenboek voor religieuze termen” op de website van Diyanet verklaarde dat “meisjes op negenjarige leeftijd door de puberteit gaan en jongens op twaalfjarige leeftijd,” toevoegend dat “zij die door de puberteit zijn gegaan mogen trouwen”.

Gaat in tegen het geloof

Diyanet verklaarde vorige week dat zeventien de minimumhuwelijksleeftijd is voor meisjes en achtien voor jongens. Ekrem Keleş van Dyanet zei dat de informatie op hun website volledig werd verdraaid door de media. “Een meisje mag niet trouwen voor de leeftijd van 17 jaar en een jongen mag niet trouwen voor de leeftijd van 18 jaar. Je kind laten trouwen op 15-jarige leeftijd mag dus absoluut niet. Dit gaat in tegen het geloof,” liet hij weten aan Hürriyet.

Diyanet heeft het “Woordenboek voor religieuze termen” inmiddels van het net gehaald.

Met toestemming van rechter

De wettelijke minimumhuwelijksleeftijd in Turkije is 18 jaar, maar de Turkse wet staat ook 17-jarigen toe om te trouwen mits toestemming van de ouders of een voogd. Ook 16-jarigen kunnen in “uitzonderlijke omstandigheden” en met toestemming van een rechter trouwen.

Hurriyet