Het zijn gevaarlijke tijden voor oudere mensen. Toch zorgt het nieuwe coronavirus er op dit moment niet echt voor dat Turkse ouderen thuisblijven. Toen de politie van Istanboel bezig was om ervoor te zorgen dat de maatregel dat 65-plussers thuis moeten blijven, nageleefd wordt, reageerde een 74-jarige man dat hij nog niet oud was.

In het weekend werd het uitgaansverbod voor ouderen aangekondigd. Op verschillende plaatsen deed de politie dat ook door de megafoon, terwijl ze patrouilleerden om te zien of ouderen zich effectief aan het uitgaansverbod hielden. Vooral in het district Beyoğlu in de stad Istanboel had de politie veel moeite om ouderen te overtuigen van het nut van het uitgaansverbod. Overtreders riskeren een administratieve sanctie.

Foto: Een oudere man wordt op straat tegengehouden door de politie, Istanboel, 23 maart 2020.

“Thuis loop ik de muren op”, vertelde een 69-jarige man toen hij door de politie werd tegen gehouden. Een 74-jarige man van wie de identiteit gecontroleerd werd, meende dat het uitgaansverbod pas om 17 uur inging. Hij zei onderweg te zijn naar huis. Later gaf hij aan jonger te zijn dan 65. Tijdens een inspectie in een park trof de politie dan weer een oudere man op een bankje aan. Hij negeerde de waarschuwingen, waarna hij op zijn motorfiets stapte en snel wegreed.

In het Hasköy Park in Istanboel probeerde nog een 74-jarige man weg te komen met het argument dat hij jonger was dan de leeftijdslimiet. “Er is geen leeftijdslimiet, maar wel een virus. Ik zeg dit voor uw eigen goed”, aldus een agent die hem tegen hield. In Antalya vond een 65-jarige vrouw toch een manier om buiten te komen. Ze klom met haar wandelstok op het dak van haar appartementsgebouw, en wandelde daar rond. Iemand zag dat en legde het vast met zijn telefoon.

Naast het uitgaansverbod is het nu ook verboden om te barbecueën of te picknicken. In het district Sultanbeyli trof de politie bijzonder veel overtreders aan. Daarom besloot die drones naar het Aydos-bos te sturen om de picknickers te waarschuwen. Via luidsprekers die aan de drones bevestigd waren, klonk de volgende boodschap: “Beste inwoners van Istanboel. Het is van levensbelang voor u en voor uw naasten dat jullie thuisblijven. Kom alstublieft niet op straat tenzij dat echt noodzakelijk is.”

Uitgaansverbod

Op zaterdag kondigde het ministerie van Binnenlandse Zaken aan dat restaurants voorlopig gesloten blijven. Verder werd ook een uitgaansverbod ingesteld voor 65-plussers en voor chronisch zieken in een drastische poging om het aantal doden door COVID-19 te beperken. De overheid beloofde ook hulp, vooral voor ouderen die alleen wonen. Zij kunnen de politie, de gendarmerie of de gezondheidsdiensten contacteren als ze hulp nodig hebben. Het uitgaansverbod geldt zeker niet voor mensen die in de publieke sector werken en mensen die werk verrichten dat als noodzakelijk wordt beschouwd.

“Het is van het grootste belang voor alle burgers dat de maatregelen correct opgevolgd worden. Alleen zo kunnen we verdere verspreiding van het virus zo goed mogelijk tegengaan”, aldus een verklaring van het ministerie.

Het geeft een sprankje hoop dat er steeds minder mensen buiten te zien zijn. Toch zijn er ook nog duizenden mensen die de waarschuwingen negeren en samenkomen in parken of op stranden.

K.L.

(Bron: Daily Sabah)