Secretaris-generaal Taleb Rifai van de Wereldtoerismeorganisatie (UNWTO) heeft de toeristische sector van Turkije geprezen, vanwege de groei van 30 procent in 2017.

Het toerisme is dit jaar ‘indrukwekkend’ hersteld na de couppoging en de terroristische aanslagen in 2016, zei Rifai tijdens een persconferentie in Genève op 19 december, meldde persbureau Anadolu.

“Het herstel is ongelooflijk. En dit jaar is in het bijzonder ongelooflijk. We hebben vanaf januari tot oktober dit jaar 30 procent groei gezien, wat betekent dat het herstel indrukwekkend snel gaat”, zei Rifai, verwijzend naar het problematische jaar 2016, toen het Turkse toerisme werd getroffen door een reeks van crisissen.

Gevoelige sector

“Toerisme is een gevoelige sector. Het wordt beïnvloed door elke externe schok. Maar het is ook een uitzonderlijk veerkrachtige industrie. De effecten zijn kortdurend. Als de bestemming een sterke traditie heeft op het gebied van toerisme, wordt deze nooit volledig weggevaagd. De sector regenereert snel. Deze trend is ook van toepassing op Turkije, een land dat de afgelopen dertig tot veertig jaar een sterke toeristische reputatie heeft opgebouwd”, zei hij.

Toeristen

De UNWTO heeft voorspeld dat het toerisme in Turkije volgend jaar het hoge niveau van twee jaar geleden zal bereiken. Ondertussen verwacht Turkije dat 31,4 miljoen toeristen dit jaar het land zullen bezoeken en dat de inkomsten uit het toerisme 26 miljard dollar zullen bedragen, zei Numan Kurtulmuş, minister van Toerisme, op 19 december.

Turkije voorziet ook meer dan 38 miljoen bezoekers in 2018, zei de minister tegen de Turkse omroep Haber. Het aantal buitenlandse toeristen dat Turkije bezoekt, daalde in 2016 naar 25,3 miljoen, tegenover 36,2 miljoen in het jaar daarvoor. Bijna 36,8 miljoen buitenlanders bezochten Turkije in 2014.

De neergang bracht de omzet uit toerisme van het land in 2016 naar $22,11 miljard, een daling ten opzichte van de $31,46 miljard inkomsten in 2015.

Hurriyet