Familieleden en vrienden van de verdachten vallen elkaar in de armen na de uitspraak.

Een rechter in Turkije heeft gisteren negen beklaagden vrijgesproken in wat gold als de belangrijkste (politieke strafzaak) in het land sinds de mislukte staatsgreep van 2016. De uitspraak kwam als een grote verrassing, schrijven verschillende media.

Tegen de voornaamste verdachte, zakenman en filantroop Osman Kavala (63), was levenslang geëist. Hij heeft ruim twee jaar in voorarrest gezeten.

Negen personen die beschuldigd werden van een coup, tijdens protesten in 2013 in Istanbul, zijn vrijgesproken. Dat is gisteren bevestigd door de Turkse pers.

Protesten

De demonstraties laaiden op toen de plannen van de Turkse regering uitlekten om een stadsdeel rond het Taksimplein, in het centrum van Istanboel, te ontwikkelen. Daarmee zou een van de laatste groene ruimtes, het Gezi-park, verdwijnen.

Antiregeringsdemonstraties

De Turkse politie dreef een vredige sit-in, bedoeld om te protesteren tegen het verdwijnen van het Gezipark, met geweld uit elkaar, en die repressie leidde in heel het land tot anti-regeringsdemonstraties.

Vrijgesproken

Negen van de zestien personen die in de nasleep van die protesten terechtstonden, zijn nu dus vrijgesproken. De zeven anderen wachten nog op een uitspraak in hun processen. Het proces gold als een belangrijke graadmeter voor de mensenrechtensituatie in Turkije, schrijven buitenlandse media.

Filantroop en mensenrechtenactivist Osman Kavala, de enige van de zestien die opgesloten zit, wordt dus vrijgelaten. Hij zat meer dan twee jaar in de cel. Hij riskeerde een levenslange celstraf, met geen kans op voorwaardelijke vrijlating.

De rechter in Turkije oordeelde dat er te weinig bewijsmateriaal was om aan te tonen dat ze inderdaad geprobeerd zouden hebben dom een staatsgreep te plegen.

Turkse zakenman na vrijspraak opnieuw gearresteerd

De Turkse zakenman Osman Kavala is afgelopen nacht kort na een onverwachte vrijspraak opnieuw gearresteerd. Dat gebeurde op het hoofdbureau van politie in de miljoenenstad Istanbul, waar hij na zijn vrijlating uit de gevangenis naartoe was gebracht.

Hij wordt nu in een nieuwe beschuldiging verdacht van betrokkenheid bij de mislukte poging tot staatsgreep in 2016.

Kavala zat meer dan twee jaar in voorarrest omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de protesten in 2013 in het Gezipark in Istanbul. Die begonnen als protest tegen bouwplannen van de regering in een park in Istanbul, maar groeiden uit tot een breder protest.

Google, DJT, VK