Als onderdeel van de versoepelingen van de coronamaatregelen, zullen in Turkije vanaf 1 juni weer binnenlandse vluchten toegestaan zijn.

Aanvankelijk is dat op beperkte schaal. Volgens een verklaring van minister van Transport en Infrastructuur Adil Karaismailoğlu wordt op maandag de eerste vlucht uitgevoerd tussen Istanboel en Ankara. Dat zei hij op 30 mei.

Later zullen er vanuit Istanboel ook vluchten naar 3 andere steden plaatsvinden: naar Izmir in het Zuidwesten, naar de populaire mediterrane badplaats Antalya en naar Trabzon aan de Zwarte Zee.

Volgens de verklaring worden vluchten naar andere steden vanaf woensdag hervat. Als reactie hierop tweette Yahya Üstün, woordvoerder van Turkish Airlines: “De tijd van verlangen is voorbij. Vanaf 1 juni mogen we weer de lucht in, waar we thuishoren.”

Volgens Turkish Airlines-CEO Bilal Ekşi hebben passagiers wel een code nodig van een mobiele applicatie genaamd Hayat Eve Sığar (Leven doe je thuis). Uit die code moet blijken dat de passagiers niet ziek zijn, en ook niet worden opgevolgd na een behandeling tegen COVID-19.

Turkish Airlines wacht nog wel tot 4 juni met binnenlandse vluchten. Internationale vluchten worden dan vanaf half juni hervat. Ook SunExpress, een joint venture tussen Turkish Airlines en Lufthansa, doet dat.

De toeristische sector ligt sinds half maart nagenoeg stil. Als gevolg van de coronacrisis sloten veel landen, en ook Turkije, hun grenzen, en werden vliegverkeer en andere vervoerswijzen opgeschort.

Op maandag worden trouwens ook andere maatregelen versoepeld. Zo wordt het weer mogelijk om naar de 15 zwaarst getroffen steden, zoals Istanboel en Ankara, te reizen. Parken, musea, sportcentra, cafés en restaurants mogen weer open.

K.L.

(Bron: Sabah)