Links - Donald Trump en Rechts - Joe Biden

Vandaag is het zover. Dan verkiezen de Amerikanen hun nieuwe leider. Blijft Donald John Trump (74) in het Witte Huis of wordt Joseph Robinette “Joe” Biden jr. (77) – beter bekend als Joe Biden – de 46ste president van de Verenigde Staten van Amerika?

Wat staat er op het spel en wat moet u weten? Hieronder volgt een uiteenzetting.

Donald J. Trump.

Ik moet toegeven dat sinds Trump president van de Verenigde Staten is, politiek nog nooit zo interessant geweest is. De ene uitspraak die de leider van de vrije wereld doet, is al gekker dan de andere. De zelfverklaarde Messias én genie was een hardnekkige corona-ontkenner. Het virus, dat wereldwijd 1,2 miljoen – in België 11.800 en Nederland 7.500 – mensenlevens gekost heeft, was volgens hem een hoax die door de Democraten was uitgevonden om hem in een slecht daglicht te stellen.

Toen hij niet om de hete brij heen kon draaien, veranderde hij het geweer van schouder: het warme weer zou het virus in de kiem smoren. Covid-19 zou op ‘magische wijze verdwijnen’. Hij stelde zelfs een uv-licht- en javeltherapie voor.

Kaart met besmettingen

De V.S. is na België de slechtste coronaleerling van de klas met 231.000 sterfgevallen. Niet volgens de president die – volgens zijn eigen realiteit – blijft zeggen dat hij, en enkel hij, het virus snel, daadkrachtig en efficiënt heeft opgelost.

Joe Biden.

Het alternatief dat door de Democraten naar voren geschoven wordt, is Joe Biden. Met zijn 77 jaar – over 17 dagen wordt hij 78 jaar – zou hij de oudste president van de V.S. kunnen worden.

Hij zal, indien hij wint, op zijn eerste dag in het Witte Huis ouder zijn dan Ronald Reagan was op zijn laatste dag. Vandaar de sleepy Joe-uitspraak van het Trumpkamp dat van Joe’s leeftijd gebruik maakt om hem als ongeschikt weg te zetten.

Ook hier moet ik bekennen dat Trumps sneren richting Biden niet altijd ongegrond zijn. Af en toe vergeet Biden waarover het gaat. Hij heeft zich meermaals vergist tijdens verkiezingsbijeenkomsten en in een recent interview dacht hij dat hij het opnam tegen George W. Bush. Hij zei ook Trump een pak slaag te willen geven.

Maar in tegenstelling tot Trump, kan Joe Biden een curriculum voorleggen om u tegen te zeggen. In zijn politiek actieve jaren, en dat zijn er 44 waarvan 8 als vicepresident, heeft hij het een en ander meegemaakt. Hij heeft 8 mannen president zien worden en heeft de V.S.  4 oorlogen zien meemaken. Zijn politieke kijk, denk maar aan het homohuwelijk, veranderde met de jaren van conservatief (hoewel hij nooit Republikein geweest is, naar progressief.

Stemmen

Hoewel het morgen pas Election Day (verkiezingsdag nvdr.) is, hebben al 65 miljoen Amerikanen – de meeste per post – nu al hun stem uitgebracht. Een record. Meer dan 21 miljoen Amerikanen schoven de afgelopen weken in ellenlange rijen aan bij de stembureaus om hun stem  uit te brengen.

De meeste uit angst dat Trump herkozen wordt of dat hun stem niet wordt geteld. Die angst is reëel. Trump heeft al meermaals aangegeven dat er ‘ongezien gefraudeerd wordt’, hoewel staten dit tegenspreken. Trump valt vooral de postbusstemmers aan, omdat traditioneel meer Democratische stemmers per post hun stem uitbrengen.

Ook dreigt te president ermee de verkiezingsuitslag niet te respecteren als Joe Biden wint. En dat is ongezien. Als er op 20 januari van volgend jaar geen duidelijkheid is over wie er als president ingehuldigd wordt, zijn er verschillende mogelijkheden.

Nancy Pelosi (rechtsboven)

Zo kan de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, de fakkell van Trump overnemen volgens de Presidential Succession Act (Presidentiële opvolgerswet nvdr.). Dit scenario is voor Trump ondenkbaar, aangezien Pelosi Democrate is. Het hoeft niet zover te komen als Trump de verkiezingsuitslag respecteert, moest hij niet als winnaar uit de bus komen.

Kiesmannen

Om president van de V.S. te worden moet je 270 van de 538 kiesmannen winnen. Het kan dus zijn dat je meer stemmen dan je tegenstander behaalt, de zogenaamde popular vote, en toch geen president wordt. Het overkwam Hilary Clinton bij de vorige verkiezingen. Meer mensen stemden op haar (66 miljoen) dan op Trump (63 miljoen). Toch werd Trump president.

Het aantal kiesmannen per Staat is afhankelijk van de grootte van de Staat. Zo zijn er 55 kiesmannen te behalen in Californië en slechts 3 in North Dakota en South Dakota omdat dit kleine Staten zijn. Het is nog niet gedaan. Per staat geldt het winnaar krijgt alles-principe. Win je meer dan de helft van de stemmen in een Staat, dan krijg je alle kiesmannen van die staat.

Daarom wordt er gefocust op de zogenaamde Swing States. Dit zijn Staten met veel kiesmannen die noch Republikeins nog Democratisch zijn. Wie de Swing States wint, neemt een behoorlijke optie op het zitje in het Witte Huis.

Voor de wereld

Wat betekenen de Amerikaanse presidentsverkiezingen nu voor de wereld? Met Trump aan het roer van de V.S. en de wereld, zijn de dingen nogal onvoorspelbaar. Zijn racistische uitlatingen, zijn uithaal naar de pers die hij steevast als fake news bestempelt en zijn voorliefde voor dictators maken hem uiterst ongeschikt voor de positie van leider van de V.S. en met extensie de vrije wereld.

Hij heeft op z’n eentje racisme genormaliseerd en ondermijnt de democratische rechtsgang van de wereld. Feiten doen er bij hem weinig toe. Het zonlicht in klaarlichte dag ontkennen, is inmiddels zijn handelsmerk geworden.

Is Joe Biden beter dan Trump? Op die vraag zullen we pas kunnen antwoorden als Biden daadwerkelijk president is. Wat de uitlag ook moge zijn, dat het een stembusslag wordt (velen vrezen ook voor een burgeroorlog) is een understatement.

Opiniestuk geschreven door Mohamed Laghmouch