“Momenteel zitten er meer Turkse journalisten in de gevangenis dan ten tijde van de juntaregering van 1980”, zei de belangrijkste oppositieleider Kemal Kılıçdaroğlu. Hij verwijt de regering dat het een ‘civiele coup’ heeft georganiseerd, na de coup van 15 juli 2016, om de staatsinstellingen te zuiveren.

“Het aantal gevangen journalisten is meer dan 150. Dit is nog nooit gebeurd tijdens een periode van een staatsgreep”, zei hij.

De leider van de Republikeinse Volkspartij (CHP) Kılıçdaroğlu, uitte ook kritiek op de detentie van Deniz Yücel, correspondent van de Duitse krant Die Welt, op grond van het lidmaatschap van een terroristische organisatie, misbruik van persoonsgegevens en terroristische propaganda op 17 februari.

Deniz Yücel

Yücel was naar het politiebureau in Istanbul gegaan om te getuigen in kader van een onderzoek over het hacken van het privé e-mailadres van Beret Albayrak, minister van Energie en Natuurlijke Bronnen, die ook de schoonzoon is van de Turkse Erdoğan.

“Ze riepen Deniz Yücel om te getuigen. Ze namen hem in hechtenis. Hij werd vastgehouden voor een lange tijd. Ik hoop dat hij zijn vrijheid binnenkort terugkrijgt”, zei hij.

Massaontslagen

Kılıçdaroğlu bekritiseerde ook de massaontslagen van overheidspersoneel met noodtoestandsdecreten, met name het ontslag van vele academici.

“Tijdens 12 september [staatsgreep 1980] werden 127 academici uit hun functie gezet. Sinds de coup van 15 juli is het aantal ontslagen leerkrachten 4.811”, zei Kılıçdaroğlu, verwijzend naar de datum waarop de noodtoestand inging. “Je bent nog erger dan 12 september”, zei Kılıçdaroğlu.

Werkloosheid

Kılıçdaroğlu stelt ook dat Turkije lijdt aan “meer directe problemen” zoals werkloosheid, groeiende agrarische problemen en daling van het aantal toeristen. Hij voegde er aan toe dat de Turkse burgers “nee” zouden moeten zeggen tegen de grondwetswijzigingen om deze kwesties efficiënter aan te pakken.

“Diegenen die democratie, vrijheid en een comfortabel leven willen in zijn of haar eigen land, als burger van dit land hand in hand! Laten we ‘nee’ stemmen”, zegt hij.

Hurriyet