Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken tijdens een protestactie tegen de toetreding van Turkije in 2016.

De extreem-rechtse partij Vlaams Belang, de tweede grootste Vlaamse partij, krijgt een tweede gesprek met N-VA-voorzitter Bart De Wever. Die start deze week een tweede gespreksronde voor de vorming van een Vlaamse regering. Tijdens de laatste verkiezingen bleef N-VA de grootste Vlaamse partij. Dat staat maandag te lezen in Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg.

N-VA-voorzitter De Wever en Tom Van Grieken (rechts)

Het bleef de voorbije dagen stil aan de verschillende onderhandelingstafels, maar N-VA-voorzitter De Wever hield wel contact met de verschillende delegaties die de onderhandelingen voeren op Vlaams niveau. Volgens de Vlaamse krant Het Nieuwsblad kregen de meeste partijen een uitnodiging in de bus voor een tweede gesprek. De gesprekken moeten midden deze week plaatsvinden, maar het is nog niet duidelijk waar.

Ook de extremistische partij Vlaams Belang heeft dus een uitnodiging gekregen voor een tweede gesprek, zo is bevestigd aan Belga. Wat de extreem-rechtse Vlaams Belang zeker op tafel wil leggen, is het afschaffen van de Vlaamse steun aan federaties als Turkse Unie of Unie van Turkse verenigingen. Die krijgen als socioculturele koepels subsidies van het ministerie van Cultuur. Ook N-VA uitte eerder al kritiek op die financiële steun.

Belga, ✔