Turkse wetenschappers hebben COVID-test ontwikkeld die 99% betrouwbaar is

De wetenschappers van een Turks onderzoekscentrum hebben een supersnelle coronatest hebben ontwikkeld die 99% betrouwbaar is.

De test geeft al na 10 seconden resultaat en het is niet meer nodig met een wattenstaafje in de neus te gaan. De Diagnovir werd ontwikkeld door onderzoekers van de universiteit van Bilkent.

Het is een diagnostische kit die, volgens de wetenschappers, gebruik maakt van nanotechnologie om COVID-19 op te sporen.

Eerst wordt een staal uit de mond van de patiënt genomen. Dat wordt vervolgens gemengd met een oplossing en op een pathogene detectiechip aangebracht.

“Als de test ziekteverwekkers detecteert, wordt er een fluorescerend signaal gegeven. De test is heel betrouwbaar,” zegt Ali Aytaç Seyman, onderzoeker aan het Nationaal Onderzoekscentrum voor Nanotechnologie (UNAM).

De Diagnovir werkt niet zoals de veelgebruikte polymerase kettingreactie (PCR) tests, legt hij uit. De PCR gaat op zoek naar specifiek genetisch materiaal in een staal en vergroot het dan. De Diagnovir geeft uitsluitsel over het bestaan of niet-bestaan van het virus via geavanceerde optische methoden.

Hierdoor, zegt hij, kan je na 5 à 10 seconden al een positief resultaat hebben, terwijl een negatief resultaat nooit langer dan 20 seconden duurt. Een PCR-test duurt veel langer.

Goedkeuring

De onderzoekers wachten nu op de goedkeuring van de Turkse autoriteiten om te beginnen met de massaproductie van de kits. Ze hopen daar binnen de twee maand mee te kunnen starten en hopen dat deze tests op termijn in de plaats zullen komen van de PCR-tests.

“Om de pandemie onder controle te krijgen, is het heel belangrijk dat je snel kunt weten of een persoon COVID-19-positief is, zodat je die in quarantaine kunt plaatsen,” aldus rector Abdullah Atalar van de universiteit van Bilkent in een interview met Anadolu Agency. Volgens hem kan je soortgelijke technologie ook gebruiken om andere coronavirussen op te sporen.

Foto: het is genoegzaam bekend dat de techniek om met een wattenstaafje in de neus te gaan voor een PCR-test bijzonder oncomfortabel is.

Heeft men eerder al nanotechnologie gebruikt om coronavirussen op te sporen?

Ja, en over de hele wereld zijn er onderzoekers bezig om via die weg snelle COVID-19-testen te ontwikkelen.

“Het coronavirus is een partikel met een diameter van 150 nanometer,” aldus Atalar. De onderzoekers van het UNAM werken al jaren met nanodeeltjes, zegt hij nog.

“Dat is immers hun expertiseterrein. Van zodra de eerste besmettingen opdoken in Turkije zijn ze dit project beginnen uitwerken.”

Welk soort tests wordt momenteel gebruikt?

De PCR-test is zowat de goudstandaard voor COVID-19; het resultaat kan echter een tijdje op zich laten wachten, want de stalen moeten naar een labo gestuurd worden, waar ze speciaal materiaal hebben om ze te analyseren.

Meer recent zijn er experimenten gedaan met de zogenaamde zijdelingse-stroomtesten, die na 30 minuten resultaat opleveren. Er zijn echter vragen gerezen over de betrouwbaarheid van die testen en er wordt soms aangeraden om ze niet te gebruiken.

Bron: Euronews