In de Zuidelijke provincie Adana schoot een politieagent een 17-jarige Syriër dood. Het incident vond plaats in het district Seyhan en veroorzaakte veel woede op sociale media. De tiener, Ali al-Hamdan, zou tijdens een politiecontrole herhaaldelijk waarschuwingen genegeerd hebben.

Daarop schoot een politieagent de jongen dood. Dit gebeurde op 27 april. Volgens de gouverneur van Adana geraakte de jongen per ongeluk gewond toen de politie waarschuwingsschoten in de lucht vuurde. Beelden die later opdoken, spraken dat tegen. Daarin was te zien hoe al-Hamdan een kogel in het hart kreeg.

“Ali al-Hamdan werd naar het ziekenhuis gebracht, waar hij aan zijn verwondingen overleed. De politieagent die het dodelijke schot afvuurde, werd ontslagen en gearresteerd op 28 april. Er is een administratief en juridisch onderzoek ingesteld naar het voorval”, aldus het kantoor van de gouverneur.

In Turkije is een uitgaansverbod ingesteld voor mensen jonger dan 20. Toch was Hamdan op straat. Hij zou geprobeerd hebben om te voorkomen dat hij een boete zou krijgen. Volgens rapporten had hij wel een goede reden om op straat te zijn. Hij probeerde namelijk in zijn levensonderhoud te voorzien. Na het incident riepen duizenden gebruikers van sociale media de overheid op om “de moordenaars van Ali” op te sporen.

Dit is niet het eerste incident waarbij een ongewapende burger door de politie wordt doodgeschoten. Tijdens de viering van Newroz op 21 maart 2017, werd Kemal Kurkut, 23 jaar, doodgeschoten in de Zuidoostelijke provincie Diyarbakır. Hij werd ervan verdacht dat hij zichzelf wilde opblazen, hoewel uit beelden bleek dat hij geen bovenkleding aanhad en dus geen bomgordel kon verbergen.

Kemal Kurkut

Op 18 september 2015 werd een andere tiener, Dilek Doğan, door de politie doodgeschoten tijdens een operatie tegen DHKP-C. Zij was ongewapend en was gewoon thuis in het district Sarıyer in Istanboel.

Dilek Doğan

K.L.

(Bron: Hurriyet)