Anti-smokkelteams hebben drie personen aangehouden en 5,000 liter illegale alcohol in beslag genomen. Ze namen ook de distillatiemachines en -tonnen mee. Dit gebeurde tijdens een inval in het Fatih-district in Istanbul eerder deze week, kort voor de Nieuwjaarsvieringen.

Vodka en Raki

Wetshandhavingsafgevaardigden toonden hun ´buit´ aan de pers bij het lokale kantoor voor Anti-Smokkel na de inval. De fabriek waarbij ze waren ingevallen brouwde schijnbaar illegale vodka en raki, een alcoholische drank met anijssmaak die erg populair is in Turkije. De legale procedures van de drie aangehouden mensen zijn bezig bij het anti-smokkelkantoor.

Turken produceren eigen alcohol wegens te hoge alcoholbelastingen

Turkse media hebben in de laatste jaren bericht over een stijging van alcoholvergiftigingen door de groei van illegale alcoholproductie. De overheid heft momenteel een van de zwaarste belastingen ter wereld op alcohol en tabak. Volgens analytici moedigt dit de illegale smokkel en productie aan.

12,000 liter illegale alcohol in 1 maand

In de laatste maand hebben de politie 250 zaken geïnspecteerd in Istanbul, waarbij er 11 gesloten werden. Dit is een onderdeel van lopende operaties tegen restaurants, bars en clubs die illegale alcohol kopen en zo de gezondheid van de klanten in gevaar brengen. In deze maand werden er 12,000 liter illegale alcohol in beslag genomen. Hiertoe behoorden 130,000 flessen illegale raki, whiskey en vodka. Daarnaast ook 920 flessen alcoholische drank die niet goedgekeurd werden door de Turkse Autoriteit voor Marktregulatie inzake Tabak en Alcohol (TAPKD), 27,000 lege flessen, tonnen die gebruikt werden voor brouwen van alcohol en 4 ongeregistreerde wapens.

De wetshandhavers vervolgden ook 46 personen na de invallen.

Hurriyet