Betül Avci (24)

De ramadan zien als een uitgelezen kans om af te vallen en zo min mogelijk calorieën binnen te krijgen: het is er absoluut niet voor bedoeld, maar het zijn gedachten die rondspoken in het hoofd van mensen met een eetprobleem.

De 24-jarige Betül Avci weet daar alles van. Ze had jarenlang een gezonde relatie met eten tot ze in de brugklas kwam. Daar vergeleek ze haar lichaam met dat van haar klasgenoten. Ze was veertien jaar toen ze een eetstoornis ontwikkelde die 2,5 jaar zou duren.

“Mijn beide ouders zijn Turks en eten staat bij ons voor gezelligheid. Ik genoot van eten en was wat voller dan de rest”, vertelt Betül.

“Ik zat op een diverse basisschool met meerdere kinderen die er hetzelfde uitzagen als ik. Toen ik op het gymnasium kwam, werd dat anders: bijna al mijn klasgenoten waren dun.”

“Voor mijn ouders was ik een gezond kind dat goed at, maar als ik ’s avonds naar boven ging, zette ik de douche aan, stak ik een vinger in mijn keel.”

Een tijdje kan ze de schijn ophouden, maar na een paar maanden worden haar ribben zichtbaar. Haar ouders merken dat hun dochter ineens wel heel erg dun wordt, maar Betül ontkent dat ze een eetstoornis heeft.

Haar geheim bereikt een dieptepunt wanneer ze in één keer acht laxeerpillen slikt.

Wanneer haar ouders door school worden ingelicht, kan Betül eindelijk herstellen. Met hulp van een psycholoog en diëtist wordt ze de tergende gedachtes over afvallen de baas.

De steun is echter niet altijd even leuk. Zeker niet wanneer Betül van haar ouders niet mag meedoen aan de ramadan.

“Daar baalde ik van. Ik dacht: dit is de kans om niet te eten en makkelijk af te vallen. Natuurlijk vond ik het ook stom dat ik als moslima niet mee kon doen. Uiteindelijk wisten mijn ouders me over te halen niet mee te doen na een lang gesprek over de vrijstelling van de ramadan voor mensen met een slechte gezondheid.”

Rust in geloof 

Betül sloeg de ramadan een jaar over en kon daarna onder begeleiding van haar ouders voorzichtig weer meedoen.

“Mijn vader was in die periode mijn reddende engel. Hij checkte dagelijks wat ik nodig had.”

Naast de hulp van professionals en familie, speelt ook het geloof een belangrijke rol in Betüls herstel.

“Rust vinden in mijn geloof hielp enorm. Spiritueel meedoen aan de ramadan en mezelf daarover inlezen, gaf me een boost. Ik ben ook echt een tijdje teleurgesteld in mezelf geweest dat ik de ramadan voor iets wilde gebruiken waar het absoluut niet bedoeld voor is.”

Meedoen aan ramadan na eetstoornis

Inmiddels is Betül hersteld en helpt ze als allround diëtist onder meer mensen die een eetstoornis hebben.

Wil je voor het eerst weer meedoen aan de ramadan na een eetstoornis? Dan zijn dit Betüls tips:

– Ben je nog niet helemaal hersteld? Doe dan niet mee. Dit is beter voor je eigen gezondheid en weet dat je vanuit de islam vrijstelling hebt om niet mee te doen.

– Omring jezelf door familie die je actief kunnen ondersteunen.

– Laat jezelf begeleiden door een diëtist en/of psycholoog. Zeker als je geen familie of vrienden hebt die je kunnen ondersteunen.

– Lees jezelf in over de betekenis van de ramadan. Focus jezelf op het spirituele doel.

– Wanneer je een eetstoornis hebt gehad, komt af en toe een stemmetje naar boven dat tegen je zegt dat je extra goed op je voeding moet letten.

– De ramadan wordt door veel mensen gezien als ‘een maand niet eten’, maar het is ook een periode waarin we aan onszelf werken om een goed persoon en een betere moslim te zijn. Als je niet kan meedoen, kun je jezelf ook daarop focussen.

– Tot slot is het belangrijk om zo volwaardig mogelijk te eten tijdens de ramadan, zodat je alle nodige voedingstoffen binnenkrijgt.

Bron: Nederlandse media