Duitsland: aanhangers van PKK bekladden Turkse moskee

In het Duitse district Rhein-Sieg in de Westelijke Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen werden de muren van een moskee beklad met slogans die de terroristische organisatie PKK verheerlijken.

De PKK-aanhangers hadden het gemunt op de centrale Eitorf-moskee, die bestuurd wordt door de Turkse Islamitische Unie voor Religieuze Zaken (DITIB). Het incident had plaats in de nacht van 20 mei.

Irfan Saral, voorzitter van het bestuur van de moskee, liet weten dat de politie werd ingelicht. Die startte een onderzoek. Saral hoopt dat de politie de daders snel kan vinden, zodat die verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor hun daden.

In Duitsland krijgen moskeeën steeds vaker te maken met incidenten. In 2019 werden 184 aanvallen tegen Duitse moskeeën gemeld, gemiddeld 1 incident om de 2 dagen.

In de nacht van 16 mei spijkerden 2 ongeïdentificeerde individuen een varkenskop op de deur van de Fatih-moskee in de Zuidelijke stad Vaihingen. Ook deze moskee wordt bestuurd door de DITIB.

De PKK, die door de VS, de EU en Turkije wordt beschouwd als terroristische organisatie, voert al 35 jaar een terreurcampagne in Turkije. Daarbij lieten al 40.000 mensen, waaronder ook vrouwen en kinderen, het leven. Ondanks haar status als terroristische groep, kan de PKK zich in verschillende Europese steden nog relatief vrij bewegen.

Vooral in Duitsland, waar zo’n 5 miljoen Turken en Koerden wonen, vindt de terreurbeweging veel aanhang. Aanhangers van de organisatie houden er vrij bijeenkomsten, werven er fondsen en rekruteren er leden, hoewel ze er in 1993 verboden werd. De PKK heeft bijna 14.000 aanhangers binnen de Koerdische gemeenschap in Duitsland.

De DITIB heeft haar hoofdkwartier in Keulen. De organisatie werd in 1984 opgericht als de Duitse afdeling van de Turkse Dienst voor Religieuze Zaken (Diyanet), en is uitgegroeid tot 1 van de grootste islamitische organisaties in Duitsland.

De DITIB bestuurt 857 moskeeën en heeft bijna 1.100 imams in dienst. De meeste imams worden benoemd door Diyanet. Ze komen uit Turkije om 4 jaar in Duitsland te werken, waarna ze terugkeren.

Ook werkte de organisatie samen met de Duitse overheid om integratie te bevorderen en extremisme tegen te gaan, totdat de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst BfV in september 2018 een onderzoek startte naar de activiteiten van DITIB. De BfV moest toen beslissen of ze de DITIB permanent in de gaten zou houden of niet.

K.L.

Bron: Sabah