Een van de tien vogelvrij verklaarde terroristen van de terreurpartij (PKK) die vorige maand werden ‘geneutraliseerd’ in de oostelijke Turkse provincie Bitlis was Sefer Acar, zo meldde het Ministerie van Binnenlandse Zaken op 12 juli.

Acar was verantwoordelijk voor de moord op 15 Turkse soldaten in 1998. Acar, ook bekend onder de naam Welat Gever, stond op de lijst van de door Ankara meest gezochte terroristen, in categorie rood, de hoogste categorie.

Acar was de hoofdverantwoordelijke voor een aanslag op een militaire helikopter in Noord-Irak, waarbij 15 Turkse soldaten om het leven kwamen.

Veiligheidstroepen vonden een Turks bankbiljet uit 1998 op zijn lichaam, waarop geschreven stond: “Geld van de helikopterpiloot neergehaald in Herko 11-27-1998”. De terrorist had het ‘souvenir’ van zijn dodelijke aanslag 20 jaar lang bijgehouden.

In een gelijkaardig bericht meldde het Ministerie van Binnenlandse Zaken op 12 juli dat Turkse militaire troepen nog vijf andere terroristen hadden ‘geneutraliseerd’ in Bitlis.

De Turkse autoriteiten gebruiken het woord ‘geneutraliseerd’ dikwijls in hun communicatie, om aan te geven dat de militanten in kwestie hetzij zich hebben overgegeven, hetzij gedood of gevangengenomen zijn.

De antiterrorismeoperaties in dat gebied blijven doorgaan.

Hurriyet

S.V.R