Turkse honingproducenten geraken naast honing meer en meer geïnteresseerd in het produceren van koninginnengelei, zegt Akin Ciftci hoofd van de Ordu Associatie van Imkers (ORAY-BIR).

Koninginnengelei, in het Turks gekend als “arı sütü” wat “bijenmelk” betekent, is een melkachtige secretie geproduceerd door werkbijen.

Volgens Ciftci is de interesse in het produceren van koninginnengelei grotendeels veroorzaakt door zijn hoge prijs ondanks de moeilijkheden en hindernissen om het te produceren.

7000 lira

 “Een gram van koninginnengelei verkoopt voor zeven [Turkse] lira (1.85 dollar), terwijl een kilogram voor 7000 lira verkoopt,” zegt Ciftci.

Hij zegt ook dat koninginnengelei in tubes van 10 gram in een koelkast zonder zonlicht bewaard moet worden. “Koninginnengelei mag de zon zeker niet zien. Als het de zon ziet, zal het bedorven worden en achteraf geen voordelen hebben,” voegde Ciftci toe.

Niet echt

Het hoofd van ORAY-BIR waarschuwde dat sommige producten in winkels verkocht als koninginnengelei niet echt zijn.

Koninginnengelei staat bekend voor een breed scala aan medische voordelen, inclusief een versterkt immuunsysteem en anti-allergische werking. Het helpt alzheimerpatiënten en bevat voordelige probiotica. Het wordt ook gebruikt als een algemene gezondheidstonic om veroudering en huidproblemen tegen te gaan.

Turkije is de tweede grootste globale producent van honing na China en is verantwoordelijk voor ongeveer 7 procent van de wereldproductie.

Turkije produceert jaarlijks meer dan 100.000 ton honing.

Sabah