Ankara, Turkije, 7 augustus 2020

Prof. Alpay Azap, één van de leden van de Wetenschappelijke Raad van het ministerie van Volksgezondheid, slaat alarm. Het nieuwe coronavirus (COVID-19) is zich de laatste weken oncontroleerbaar aan het verspreiden in Turkije, zegt hij.

Het aantal nieuwe besmettingen is weer beginnen te stijgen, heeft prof. Azap gezegd in een nieuwsuitzending op Habertürk TV.

“Op een bepaald ogenblik lag het aantal nieuwe besmettingen net onder de 1000, maar het virus was zich nog steeds oncontroleerbaar aan het verspreiden. Nu begint het zich opnieuw oncontroleerbaar te verspreiden.

Dagelijkse besmettingen

Het maakt niet uit: noem het de tweede piek van de eerste golf of de tweede golf… maar één ding is duidelijk: het aantal besmettingen blijft stijgen.”

“We maken ons grote zorgen”

Prof. Alpay Azap is expert infectieziekten en microbiologie van het İbni Sina-ziekenhuis, verbonden aan de faculteit Geneeskunde van de universiteit van Ankara.

Over de situatie in Ankara zei hij het volgende: “De voorbije 3 à 4 weken zijn heel druk geweest. Het aantal mensen dat beroep op ons doet, neemt gestaag toe. Ook het aantal nieuwe besmettingen stijgt, maar niet zo snel.”

“Nu kunnen we de situatie nog aan. Onze bedden op intensieve zorgen zijn nog niet allemaal vol. Maar de bezetting neemt week na week toe. We hebben nog vrije bedden, maar we maken ons toch oprecht zorgen over deze toename.”

“Eerlijk gezegd vrezen we dat het aantal besmettingen terug even snel zal gaan stijgen als tijdens de eerste golf.”

Ankara is één van de provincies waar het aantal besmettingen momenteel het snelst stijgt, aldus Azap. Over de leeftijd van de patiënten zegt hij: “We hebben momenteel veertigers en vijftigers die ernstig ziek zijn.”

“Dit zijn de vragen waarop we graag het antwoord zouden weten. Je moet het antwoord op deze vragen kennen om de uitbraak de baas te kunnen. De provinciale coronaraad volgt dit – waarschijnlijk – van heel nabij op. Ik ken alleen de cijfers van ons centrum.”

“Wij hebben patiënten van alle leeftijden. Zoals verwacht, komt het vaak voor dat jonge mensen mildere symptomen ontwikkelen. De gemiddelde leeftijd van de mensen die opgenomen worden in het ziekenhuis ligt vrij hoog.”

“De leeftijd van patiënten met ernstige symptomen ligt lager in Turkije dan in de rest van de wereld. Bijvoorbeeld: in andere landen worden vooral mensen van 65 jaar en ouder ernstig ziek, mar bij ons ligt die leeftijd lager.

Omdat bij ons meer chronische ziekten voorkomen op jongere leeftijd. Daarom vind je bij ons ook veertigers en vijftigers die ernstig ziek zijn.”

Bron: Bianet

S.V.R.