Militairen van de Europese missie Irini werden geweigerd om een schip te controleren op wapensmokkel naar Libië. Het tekent de spanningen in de regio. Dat schrijft de Belgische nieuwswebsite De Morgen.

Het ministerie van Defensie had de Griekse televisiezender ERT woensdag verteld dat Griekse militairen van Irini werd verhinderd om een vrachtschip te controleren dat onderweg was naar Libië.

Volgens ERT waren drie Turkse oorlogsschepen bij het incident betrokken. Ze maakten de Grieken duidelijk dat het schip, dat vaart onder Tanzaniaanse vlag, onder Turkse bescherming stond.

Een woordvoerder van de Europese diplomatieke dienst bevestigde gisteren dat Irini het vrachtschip niet mocht controleren. Veel details wou hij niet kwijt, alleen dat de redenen voor de weigering verder onderzocht worden. Het voorval wordt gerapporteerd aan het bevoegde VN-expertenpanel.

Het blijft onduidelijk welke vracht het schip vervoerde. Volgens de locatiegegevens is het vrachtschip intussen aangemeerd in de haven van Misrata.

Met de missie Irini wil de Europese Unie helpen om het VN-wapenembargo tegen Libië af te dwingen en om politieke stabiliteit te brengen in het verscheurde land. Volgens de zegsman zijn sinds de lancering van Irini in april meer dan 75 schepen geïnspecteerd. Daarbij hebben de Europese militairen ook illegale olietrafiek kunnen verhinderen, zei hij.

Al sinds 2011 verkeert het Noord-Afrikaanse land in chaos. Talrijke milities strijden er om de macht. Diplomaten vrezen voor een ‘Syriësering’ van de burgeroorlog, met een door Turkije gedomineerd westen en een door Rusland gedomineerd oosten.