In het district Akçakoca in de Noordwestelijke provincie Düzce is tijdens deze Ramadan een oude Ottomaanse traditie nieuw leven ingeblazen. Vrouwen bakken er pide (een Turkse pizza) gevuld met koolbladeren. Ze doen dat in kleiovens die ze in hun eigen achtertuin hebben.

Door de corona-maatregelen is het minder gemakkelijk om ergens naartoe te gaan. Daarom zijn tijdens deze Ramadan de vrouwen van het dorpje Çayağzı zelf kool en gist gaan kweken. Dat wordt dan gebruikt voor de jaarlijkse pide-traditie.

Çayağzı was de thuisbasis van Bey Akçakoca. Hij was de favoriete commandant van Orhan Gazi, zoon van Osman, de stichter van het Ottomaanse rijk. Hij gaf zijn naam aan het huidige district Akçakoca.

De vrouwen van het dorp maken nu hun pide zelf. Dat duurt meestal een hele dag. Ook Birdan Şen doet dat nu. Aan Anadolu Agency vertelde ze dat ze haar pide opstuurt naar vrienden en familie in het hele district. Haar zus helpt haar om de pide volgens het traditionele recept te maken.

Foto’s: een vrouw met een deegrol vol deeg, Çayağzı, en een traditionele pide met koolbladeren, 26 april 2020.

“’s Morgens staan we vroeg op om het deeg te kneden. Daarna laten we het 2 tot 3 uur rijzen. Daarna steken we de oven aan en maken we de vulling. Daarna gaat alles 2 tot 3 uur de oven in”, vertelt Şen.

Volgens haar is het gebruik van koolbladeren om de pide te vullen een oude plaatselijke traditie. “Door de coronamaatregelen zijn we gedwongen om onze eigen kool te produceren. Daarom komen de koolbladeren voor onze pide nu uit onze eigen tuin. De kool zorgt voor een geur die je doet watertanden.”

K.L.

(Bron: Sabah)