De Mor Samuel kerk, gelegen in het dorpje Anıtlı van de zuidoostelijke provincie Mardin, organiseerde op maandag 15 oktober voor het eerst in meer dan 60 jaar, een religieuze ceremonie.

“Deze kerk heeft alle akten op een gereguleerde wijze teruggekregen van het kabinet. Na deze in ontvangst te hebben genomen, zijn we verdergegaan met de restauratie van het gebedshuis die jarenlang stillag. We hebben de kerk die dateert uit de vijfde eeuw, geopend voor alle gelovigen in onze streek,” zei Koryakus Ergün, hoofd van de Mor Gabriel kloosterstichting.

De kerk was 60 jaar lang niet toegankelijk voor het publiek. Mor Samuel is de vierde kerk die dit jaar werd heropend voor erediensten. Leden van de Syrisch-Orthodoxe Kerk woonden de ceremonie bij. De grootstedelijke bisschop van Tur Abdin en de abt van het klooster, leidden de plechtigheid.

De Turkse regering droeg op 23 mei meerdere begraafplaatsen en andere eigendommen over aan de Syrische christenen die een minderheid vormen in de oostelijke provincie Mardin. Het probleem ontstond in 2014 toen de gemeente Mardin werd omgedoopt tot een grootstedelijke gemeente. Eigendomsbewijzen van kloosters, kerken en de begraafplaatsen werden toen overgedragen aan de Turkse schatkist.

Na hevige tegenstand werden de eigendommen eerst overgedragen aan de Directie Religieuze Zaken en vervolgens aan de Algemene Directie der Stichtingen.

Hurriyet

O.A.