Turks president Erdogan

Erdogan neemt FETÖ-leiders in het vizier

President Recep Tayyip Erdogan heeft gehint op een operatie om Adil Öksüz gevangen te nemen. Deze laatste was een van de breinen achter de mislukte staatspoging van 2016 die werd georkestreerd door terreurorganisatie FETÖ.

Adil Öksüz

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Süleyman Soylu, zei kort voordien dat de Turkse inlichtingendiensten weten waar Öksüz momenteel verblijft.

Erdogan zei dinsdag tegen de pers dat de terreurleider mogelijk in Europa vertoeft. “Deze persoon is het land ontvlucht en wordt momenteel beschermd door het land waarin hij verblijft. Ze vluchten bijvoorbeeld naar België en reizen van daaruit naar Duitsland. In deze landen verblijven duizenden FETÖ-terroristen,” haalde de president aan.

Hij voegde toe dat deze Europese landen wel degelijk op de hoogte zijn van de situatie maar toch niemand willen uitleveren.

Öksüz die wordt gezien als de zogenaamde “imam” van terreurorganisatie FETÖ, heeft de couppoging van 15 juli 2016 mee uitgestippeld. Hij werd voor het eerst gearresteerd aan de Akıncı-luchtmachtbasis in Ankara, net nadat de couppoging werd verijdeld. De basis diende als commandocentrum voor de putschisten.

De “terreur-imam” die slechts enkele uren na zijn arrestatie werd vrijgesproken door een rechtbank, had binnen FETÖ de leiding over de Turkse luchtmacht.

Het Turkse openbaar ministerie eist voor FETÖ-leider Fethullah Gülen en Adil Öksüz een gevangenisstraf van twee keer levenslang.

Öksüz zou vorig jaar in Duitsland zijn gesignaleerd. Anadolu Agency (AA) had een brief ontvangen waarin stond dat hij in de Berlijnse wijk Neukölln verbleef.

Terreurorganisatie FETÖ die wereldwijd actief is, heeft een sterk uitgebouwd netwerk in Europa en meer bepaald in Duitsland. De groepering beheert een groot aantal bedrijven, verenigingen en websites.

Sabah

O.A.