Turkse soldaten aan de grens van Syrië

Turkije heeft alle voorbereidingen getroffen voor een militaire operatie in de Syrische stad Idlib, zegt Erdogan. De Turkse president heeft woensdag laten weten dat een militaire ingreep in het Syrische Idlib “slechts een kwestie van tijd” is.

“Zoals bij alle vorige operaties ‘kan het opeens gebeuren in één nacht’. Met andere woorden, een militaire ingreep in Idlib is slechts een kwestie van tijd,” zei Recep Tayyip Erdogan tijdens een parlementaire zitting in de hoofdstad Ankara. Hij verwees hiermee naar de drie militaire operaties die Turkije sinds 2016 heeft uitgevoerd in Syrië.

De gesprekken met Russische ambtenaren om een einde te maken aan het conflict, hebben volgens president Erdogan niets opgeleverd. “Hoewel de ontmoetingen zullen doorgaan, is het een feit dat we ver verwijderd zijn van wat we willen,” haalde hij aan.

Erdogan voegde het volgende toe: “Turkije heeft alle voorbereidingen getroffen om op zelfstandige basis een militaire operatie uit te voeren in Idlib.”

Turkije is vastbesloten om Idlib om te vormen tot een veilige plaats, ten behoeve van zowel de Syrische bevolking als Turkije.

Turkije heeft jarenlang de nadruk gelegd op het beschermen van de Syrische bevolking langs de zuidelijke grens, zowel tegen terroristen die een “terreurcorridor” willen vormen in het noorden van Syrië, als tegen aanvallen van het Assad-regime, de Russen en Iran gesteunde milities.

In september 2018 bereikten Turkije en Rusland een akkoord. Idlib moest een de-escalatiezone worden, waar alle gewelddaden uitdrukkelijk verboden waren.

Desalniettemin kwamen er sindsdien al meer dan 1800 burgers om bij aanvallen van het regime en Russische troepen. Zowel het staakt-het-vuren van 2018 als een ander staakt-het-vuren, dat onlangs op 12 januari van kracht werd, werden met voeten getreden.

Het oprukkende leger van Assad heeft 1,7 miljoen burgers verdreven richting de grens met Turkije waar reeds 4 miljoen Syrische vluchtelingen werden opgevangen.

Turkije heeft sinds 2016, 3 succesvolle antiterreuroperaties uitgevoerd in het noorden van Syrië, om te voorkomen dat er een “terreur-corridor” wordt gevormd: Operatie Eufraatschild (2016), Operatie Olijftak (2018) en Operatie Vredesbron (2019).

Anadolu

O.A.