Foto: Turkish Airlines

In de avond van 20 mei maakte de Turkse nationale luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines (THY) bekend de opstart van het vliegverkeer nog even uit te stellen. In een verklaring liet het bedrijf weten dat binnenlandse vluchten op 4 juni hervat zullen worden, en de internationale vluchten vanaf 10 juni.

Vorig jaar vervoerde THY zo’n 74 miljoen passagiers. In een poging verspreiding van COVID-19 tegen te gaan, was eerder beslist om het binnenlandse en het internationale vliegverkeer op te schorten, en op 28 mei te hervatten.

Wel komen er enkele maatregelen. Normaal mag je 8 kg handbagage meenemen. Nu is het alleen nog mogelijk een handtas mee te nemen. Andere handbagage wordt behandeld als gewone bagage.

Eerder stelde THY een plan op voor de komende zomermaanden. Internationaal zal er in het begin maar naar 22 bestemmingen gevlogen worden in 19 landen: Canada, Kazachstan, Afghanistan, Japan, China, Zuid-Korea, Singapore, Denemarken, Zweden, Duitsland, Noorwegen, Oostenrijk, Nederland, België, Wit-Rusland, Israël, Koeweit, Georgië en Libanon.

Het zou aanvankelijk gaan over 75 vluchten per week. In juli zullen dat 103 bestemmingen worden, met 572 vluchten per week, en in Augustus 160 bestemmingen, met 937 vluchten per week.

In juni wordt ook 60% van het binnenlandse vliegverkeer hervat. Het is de bedoeling dat dan in juli en augustus alle binnenlandse vluchten zullen opstarten.

De lage-kostenmaatschappij Pegasus besliste om binnenlands vliegverkeer op 3 juni te hervatten, en internationaal verkeer op 14 juni.

COVID-19 dook in december voor het eerst op in de Chinese stad Wuhan. Sindsdien zijn al zeker 5 miljoen mensen besmet geraakt in 188 landen en territoria.

In Turkije raakten 152,587 mensen besmet, maar zo’n 75% van hen zijn inmiddels genezen. Het virus veroorzaakte ook veel schade in de luchtvaartsector. In het eerste trimester van dit jaar vervoerde THY 20% minder passagiers, zo’n 13,4 miljoen. In dezelfde periode vorig jaar waren dat nog 16,7 miljoen passagiers.

K.L.

Bron: Sabah