Sinds vrijdag zijn al meer dan 76.000 migranten weggetrokken uit Turkije, via Edirne, naar Europa. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu zondag gezegd.

Op zijn Twitteraccount houdt hij het aantal bij: om 9u55 vanochtend (lokale tijd) waren het er 76.358, tegenover 47.000 een dag eerder. Om 19u40 (lokale tijd) gaf de minister aan dat er zo’n 100.577 vluchtelingen Turkije hadden verlaten via Edirne, een provincie nabij Griekeland en Bulgarije. De Turkse autoriteiten hebben laten weten dat ze de migratiestroom richting Europa niet langer tegenhouden.

Die beslissing kwam er nadat 36 Turkse soldaten omkwamen in Idlib, Noordwest-Syrië, door een aanval van de troepen van Bashar al-Assad. De soldaten waren daar gestationeerd om de lokale bevolking te beschermen, conform een akkoord met Rusland uit 2018. Dat akkoord verbiedt alle gewelddaden in het gebied.

Sinds vrijdag zijn dus al duizenden migranten toegestroomd in de noordwestelijke provincie Edirne, om zich van daaruit een weg te banen naar Europa.

Turkije vangt nu al zo’n 3,7 miljoen Syrische migranten op eigen kracht op, meer dan welk land ook ter wereld.

Het land heeft al herhaaldelijk geklaagd dat Europa zijn beloftes, om mee in te staan voor de opvang en nieuwe migratiegolven te voorkomen, niet houdt.

Bron: Sabah

S.V.R.