Turkije is al 60 jaar lang een trotse en onmisbare bondgenoot.

Bernard-Henri Levy, Franse filosoof en auteur, beweert ten onrechte dat Turkije een onbetrouwbare bondgenoot is geweest (“NAVO zou Turkije best de laan uitsturen!” op-ed. 14 augustus), maar dat argument houdt geen stand als je het toetst aan de feiten uit de recente geschiedenis.

Turkije is de voorbije 60 jaar een trotse en onmisbare bondgenoot geweest: als voorhoedestrijder tegen ISIS en andere religieuze extremisten, als bewaker van de zuidgrens van de NAVO, en als de lidstaat die het tweede grootste leger op haar grondgebied huisvest.

Turkije herbergt 4 miljoen vluchtelingen

Mijnheer Levy beschuldigt Turkije ervan dat het meewerkt aan de verspreiding van islamitisch extremisme en het geweld in Syrië in de hand werkt, maar het tegendeel is waar. Ongeveer 4 miljoen Syrische vluchtelingen hebben bij ons een veilig onderkomen gevonden. Wij bieden deze mensen, op dit eigenste moment, een leven vrij van terreur, onderdak, onderwijs en toegang tot gezondheidszorg, en dat alles wordt door onze regering gefaciliteerd.

https://www.dailysabah.com/politics/2017/12/15/jarablus-rises-from-ashes-with-turkish-government-support

Is hij misschien vergeten dat ISIS werd verslagen door Turkse troepen in Jarabulus, naast alle andere veldslagen tegen ISIS/Daesh die door het Turkse leger werden gevoerd en gewonnen?

Zoals al onze NAVO-bondgenoten is Turkije een democratie, met een regering die verkozen werd door haar burgers, – geen ‘kalifaat’ in wording, zoals mijnheer Levy beweert. De democratie in Turkije is zelfs springlevend, zoals blijkt uit de overweldigende opkomst over heel het land bij de vorige verkiezingen.

https://www.reuters.com/article/us-turkey-election-turnout/voter-turnout-in-turkey-elections-was-87-percent-state-broadcaster-idUSKBN1JK0SP

De cijfers spreken voor zich: niet minder dan 86,2% van de kiesgerechtigden bracht hun stem uit. Het waren bovendien de meest gecontroleerde verkiezingen, met de grootste aanwezigheid van internationale waarnemers, uit de recente geschiedenis. Meer dan 50 miljoen Turken brachten hun stem uit op 6 verkiesbare kandidaten.

Verzekert globale veiligheid

Turkije is de meest strategisch gelegen NAVO-lidstaat en verzekert dan ook de globale veiligheid, in een tijd waarin de alliantie wordt geconfronteerd met nooit eerder geziene uitdagingen. We hebben ons geëngageerd om tegen 2024, 2% van ons BNP aan defensie te besteden, en het aandeel van ons defensiebudget dat we uitgeven aan militaire uitrusting ligt al hoger dan het streefcijfer van 20%.

https://www.af.mil/News/Art/igphoto/2001490257/

De Turkse luchtmachtbasis van Incirlik biedt ook een cruciale uitvalsbasis voor de internationale troepenmacht in de strijd tegen ISIS. Ze ligt op slechts 60 kilometer van de Syrische grens en is dus ideaal om van daaruit luchtaanvallen uit te voeren. Zo kunnen de coalitietroepen langer in de lucht blijven zonder te moeten bijtanken en sneller reageren op veranderende omstandigheden. Op die manier worden levens gered, zowel Amerikaanse levens als die van soldaten uit de andere landen van de coalitie. Incirlik speelt een vitale rol in het organiseren van operaties die onze vijanden het vuur aan de schenen leggen.

Trots staan wij onze NAVO-bondgenoten bij in deze moeilijke tijden, en staan we aan de frontlijn op wacht om toekomstige bedreigingen van onze collectieve veiligheid het hoofd te bieden. En we verwachten dan ook niets minder van onze bondgenoten.

Door Serdar Kiliç (De Turkse Ambassadeur in de Verenigde Staten)

The Wallstreet Journal

S.V.R.